Guvernul se opune testării gratuite a românilor, propusă oficial în Parlament de Partidul Republican

Date:

Guvernul a dat aviz negativ inițiativei legislative depuse de unul dintre liderii Partidului Republican, deputatul Marius Sorin Bota, prin care acesta propune testarea gratuită a românilor pentru Covid-19 în orice unitate sanitară, spital sau laborator.  Practic, deputatul republican încearcă să-i protejeze pe acei români care sunt obligați să se testeze, spre exemplu pentru a putea pleca la muncă în străinătate, dar care sunt obligați acum să plătească chiar și 300 de lei pentru un test.

Potrivit inițiativei legislative, CNAS ar urma să stabilească prețul unitar la nivel național și va deconta costul aferent testării. În proiect se menționează că testarea se va face prioritar persoanelor suspecte de îmbolnăvire, celor care urmează să plece în țări care solicită dovada testării și persoanelor care prezintă simptome ale infectării cu Covid-19

„Este nevoie de testarea gratuită având în vedere faptul că efectuarea testelor se face la costuri ridicate și oamenii au venituri limitate. Statul trebuie să sprijine concret cetățeanul și să reducă cheltuiele inutile în această perioadă. Costul de 200-300 lei/test este unul nejustificat și împotriva principiului constituțional de a asigura acces la servicii de sănătate și chiar dreptul la libera circulație pentru a merge la muncă iar lipsa banilor pentru testare face ca aceste persoane să nu mai poată munci”, susține deputatul Marius Sorin Bota, în expunerea de motive a proiectului.

Guvernul însă a transmis Parlamentului un aviz negativ, adică cere ca această inițiativă să fie respinsă de către parlamentari și mulți români să fie obligați în continuare să-și achite testările pentru Covid-19.

Partidul Republican face apel la liderii partidelor parlamentare să voteze în favoarea românilor și să le faciliteze accesul pe piața internațională a muncii, cu atât mai mult cu cât în România, rata șomajului a atins deja cifre record.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...

B.D.G. Import își extinde portofoliul prin parteneriatul cu William Grant & Sons

B.D.G. Import, singura companie cu acționariat 100% românesc din...