În august, comenzile interne au mai înviorat industria

Date:

Barometrul cu situaţia industriei – realizat lunar de de IRSOP şi de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA, foto),  Facultatea de Management, pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie – arată că luna august 2017 se caracterizează printr-o „revenire timidă în industrie pe baza comenzilor interne”.

Din datele furnizate de coordonatorii barometrului – dr. Petre Datculescu (director general, IRSOP Market Research & Consulting SRL), conf. univ. dr. Florina Pînzaru (decan, Facultatea de Management a SNSPA), conf. univ. dr. Lucian Anghel (Facultatea de Management a SNSPA) – reţinem că volumul producţiei a urcat de la 53 puncte la 56 puncte (zona de creştere fiind peste 50 puncte); stocurile au rămas mici şi au atins cel mai coborât nivel de contracţie din ultimele 7 luni (41 puncte); comenzile noi au urcat uşor, de la 53 puncte în iulie la 55 în august, ascensiune considerată „destul de slabă şi pare a fi bazată mai mult pe cererea internă decât pe export”, deoarece comenzile pentru export au coborât la 46 puncte, sub scorul din iulie (48), fiind „prima dată când comenzile externe se contractă două luni la rând (iulie şi august)”; importurile de materii prime au continuat să scadă, de la 66 puncte în mai la 56 în iulie şi la 53 în august, „în mare măsură pe fondul contractării comenzilor la export”; indicatorul care măsoară rata de ocupare a crescut de la 47 în iulie la 52 în august, „dar creşterea provine de la circa o treime din firme, în timp ce 70% din manageri raportează un nivel neschimbat al numărului de angajaţi”; costurile de producţie au urcat de la 58 puncte în iulie, la 63 în august; preţurile încasate de firme pentru produsele vândute se află la 57 puncte faţă de 56 în iulie, în condiţiile în care 77% din firme raportează preţuri neschimbate; cheltuielile de capital se menţin la limita dintre creştere şi contracţie (52 în august, faţă de 51 în iulie), cu observaţia că „practic, în domeniul investiţiilor din fondurile proprii ale firmelor nu se vede nicio înviorare, de 34 de luni de când datează măsurătorile lunare ale Barometrului Industrial”.

Ca aşteptări exprimate de manageri, indexul de optimism – compus din agregarea aşteptărilor separate privind cererea, producţia şi încasările viitoare – a scăzut puţin (60, faţă de 61 în iulie şi 59 în iunie), semn că mica revenire din august nu a reuşit să alimenteze speranţele pozitive ale firmelor; „impresia că peste 6 luni costurile de producţie vor fi mai mari a crescut de la 63 de puncte în iulie la 69 în august”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

BucharestFoodSummit 2024, cel mai important eveniment de business al toamnei

În perioada 9-11 octombrie, are loc la București cea...

Hotărârea Consiliului de Administrație al BNR pe probleme de politică monetară din 4 octombrie 2024

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit...

INS: Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în luna august

▪ În luna august 2024 volumul cifrei de...

GREEN MOBILITY FORUM 2024 by The Diplomat-Bucharest

THE DIPLOMAT-BUCHAREST & AUTOMOTIVE TODAY organizează evenimentul GREEN MOBILITY...