Inflația în zona euro a coborât în martie până la 1,5%

Date:

Creșterea prețurilor de consum din zona euro a încetinit în luna martie, la 1,5%, de la 2% în februarie, conform estimării preliminare publicate vineri de Eurostat. Temperarea presiunilor inflaționiste în luna martie a luat prin surprindere analiștii care anticipau un nivel de 1,8%, prețurile la energie și alimente fiind principalele cauze ale erorii de calcul.

Potrivit Eurostat, cele mai importante majorări de prețuri au fost înregistrate, în luna martie, de energie (+7,3%, după un avans de 9,3% în februarie). Prețurile alimentelor, alcoolului şi țigărilor au crescut cu 1,8%, după un avans de 2,5% în februarie, iar cele ale serviciilor – cu 1%, după creşterea de 1,3% consemnată în luna februarie.

Inflaţia de bază (core), care nu ia în calcul preţurile volatile precum cele ale energiei şi alimentelor, a fost de numai 0,7% în martie, faţă de 0,9% în februarie. Economiștii mizau pe o inflaţie de bază de 0,8%.

Banca Centrală Europeană țintește un nivel al indicelui prețurilor de consum în jurul valorii de 2%, nivel ce a fost depășit luna trecută pentru prima oară în ultimii patru ani.

„Trebuie să ne uităm dincolo de creșterea recentă a prețurilor, care a fost provocată de factori temporari, care probabil se vor disipa înainte de a deveni permanenți”, a declarat Peter Praet, economistul șef al BCE.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Locuri de muncă vacante

Agenții economici din județul Ilfov anunță 2720 de locuri...

Finanțare de 19 milioane euro pentru Mitiska REIM cu asistență asigurată de PeliPartners

PeliPartners anunță că, printr-o echipă coordonată de Carmen Peli,...