Influențe economico-sociale în educație și familie

Date:

Federația Internațională a Comunităților Educative Secțiunea România – FICE România, în parteneriat cu Primăria Comunei Cumpăna din județul Constanța și cu Asociația Comunelor din România – ACoR, a organizat un eveniment științic complex de informare și de documentare cu tema „Rolul familiei în dezvoltarea și educația tinerilor – experiențe de bună practică în apărarea drepturilor copiilor”.

Au particpat profesioniști în protecție socială și în educație, numeroși primari și alți reprezentanți ai administrației publice locale, precum și ai educației, culturii, bisericii, au fost reprezentate Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Parlamentul României.

În centrul dezbaterilor s-a aflat modul în care condițiile socio-economice influențează mediul familial, accesul la educație.

Ec. Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a subliniat că „nimic nu este mai important în lume, în viaţa fiecăruia dintre noi, decât copilul. În vremurile de astăzi, vremuri tulburi, de criză, nu trebuie copilul să simtă aceste tristeti ale vieții”. Comuna Cumpăna, a reliefat primarul argumentând prin prezentări la fața locului, a investit de-a lungul anilor într-o diversitate de modalități instituționale în folosul comunității, inclusiv de susținere a familiilor care se confruntă cu probleme curente: centru socio-educațional, cantină socială, campus pentru liceu și învățământ profesional, grădinițe, creșă, complex sportiv etc. De remarcat că realizările au fost posibile printr-o relaționare eficientă, promptă, frecvent insistentă, cu mediul economic, cu cel instituțional și cu cel organizațional.  

O organizației parteneră sub acest aspect este FICE România, al cărei președinte, prof. Toma Mareș, a reliefat experiența acumulată în 32 de ani de funcționare neîntreruptă, în beneficiul copiilor, al tinerilor, îndeosebi al celor aflați în dificultate. O veritabilă provocare lansată în contextul actualei reuniuni de către profesorul Mareș, pe baza propriei experiențe de aproape șapte decenii în domeniu, a vizat răspunsul familiei și al comunității față de starea copiilor care, pur și simplu, se culcă nemâncați.

În același timp, prof. dr. Gabriela Crețu, senator, a semnalat riscul „idealizării familiile funcționale și a îndemnat spre valorificarea posibilității existente „de a lucra cu realitatea, de a vedea unde trebuie intervenit”.

Bune practici în protecție social, educație, integrare au prezentat specialiști din direcții generale de asistență socială și protecția copilului din județele Argeș, Vaslui, Constanța, Ialomița, Iași, Neamț, din structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Conținutul și rezultatele reuniunii au beneficiat de recunoașterea internațională susținută prin intervenția în dezbateri a dr. Emmanuel Grupper, vicepreședinte al FICE International, președinte al FICE Israel. 

Foto: Cumpăna News

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...