Au început experimentele cu laserul de la Măgurele

Date:

La Centrul Internațional de Cercetare Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele au început experimentele pentru studiul interacțiunii pulsurilor laser de mare putere cu materia.

Realizatorii performanței științifice subliniază că experimentul „este rezultatul planificărilor si cercetărilor realizate de către echipa ELI-NP în ultimii patru ani împreună cu echipa profesorului Gerard Mourou, laureat al premiului Nobel pentru fizica în 2018, de la Ecole Politechnique, IZEST, Franța. Experimentul are în vedere studierea efectelor optice neliniare în materiale solide cu scopul de a scurta durata pulsurilor laser pentru cercetări de fizică nucleară și aplicații conexe. Pentru acest experiment se folosește un braț al celui mai puternic sistem laser din lume. Experimentul în desfășurare demonstrează performanta atinsa de echipa de operare a ELI-NP și a furnizorului sistemului laser de mare putere, Thales, de a livra pulsuri laser la cerere pentru utilizatorii centrului de cercetare de la Măgurele”.

Evenimentul științific în premieră s-a derulat în prezența acad. Nicolae Victor Zamfir, managerul proiectului ELI-NP, directorul general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară-Horia Hulubei (INCDFIN-HH) și a beneficiat de participarea prof. univ. dr. ing. Dragoș Mihael Ciuparu, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării. (foto ELI-NP)

ELI-NP este definit drept „cea mai avansată infrastructură în domeniul laserelor de mare putere și a fasciculelor gamma, cu parametri unici”, implementat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară-Horia Hulubei (INCDFIN-HH), institut aflat în coordonarea Ministerului Educației și Cercetării.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate