Întâlnire de afaceri România-Ucraina

Date:

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în parteneriat cu Camera de Comerț Bilaterală România-Ucraina (CCBRU), a organizat „Întâlnirea de afaceri România-Ucraina, dedicată promovării schimburilor comerciale și cooperării economice între cele două țări”. Evenimentul, desfăşurat în marja unei misiuni economice organizată de administrația regiunii Vinnița, conduse de Volodymyr Merezhko, director pentru cooperare internațională, a fost găzduit de Aula Carol I a Palatului CCIB Business Center. Au participat oameni de afaceri reprezentând companii din agricultură și industria agro-alimentară (ulei alimentar, legume și fructe proaspete, lapte și produse lactate, carne și produse din carne, semințe), industria lemnului (produse din lemn, mobilier școlar și pentru copii), cabluri electrice, mașini agricole și piese de schimb pentru acestea, conducte și fitinguri pentru furnizorii de apă și gaz, echipamente de procesare a laptelui, sisteme de epurare a apei, proiectare și construcție ferme agricole. La dezbaterea plenară, condusă de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu (foto), președintele CCIB, au fost prezenți Olexandr Sliusarenko – secretar economic în cadrul Ambasadei Ucrainei în țara noastră, Mariana Mihăileanu – secretar general al CCBRU, Adrian Ionescu – consilier în cadrul Departamentului de comerț exterior al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Corina Vulpeș – director în cadrul EximBank.

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a reliefat interesul CCIB pentru promovarea contactelor economice între mediile de afaceri din cele două țări şi a anunțat că la sfârșitul acestei luni, vicepreședintele CCIB Iuliu Stocklosa va efectua o vizită de lucru în Ucraina, cu scopul de a reactiva relațiile de colaborare cu CCI din Kiev.

La rândul său, Volodymyr Merezhko a făcut o prezentare a regiunii pe care o reprezintă, din perspectiva oportunităților oferite de poziția geografică şi de potențialul economic în domeniile agricol (2 milioane ha teren fertil) și de prelucrare a produselor agro-alimentare, prin cea mai mare fabrică de ulei alimentar din lume, care asigură 3% din producția mondială, cel mai mare combinat din Europa de creștere a puilor și prelucrare a cărnii de pasăre. De asemenea, a subliniat interesul pentru dezvoltarea unor ramuri industriale precum industria de echipamente, industria chimică, tehnologia informației, industria energetică. Șeful delegației din Ucraina a invitat partenerii români să includă în agendă o misiune economică în regiunea sa și să ia în calcul semnarea unui acord de colaborare cu Clubul de Afaceri Vinnița, structură parteneră a Administrației.

Olexandr Sliusarenko, atașat economic în cadrul Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, a subliniat că piața românească este atractivă pentru firmele ucrainiene și a exprimat întreaga susținere pentru cele care vor să dezvolte afaceri în România sau să exporte în țara noastră.

Mariana Mihăileanu, secretar general al CCBRU, a amintit că de trei ani regiunea Vinnița derulează un program de dezvoltare a relațiilor bilaterale cu județul Iași și a exprimat speranța că un astfel de program ar putea fi operațional și cu Bucureștiul.

Corina Vulpeș a prezentat sprijinul pe care Eximbank îl poate acorda exportatorilor români pe piața Ucrainei, precum și s-a referit la colaborarea pe care Eximbank o are cu Banca de Export-Import a Ucrainei.

Sesiunea B2B a facilitat un dialog între reprezentanţi ai firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB şi exponenţii mediului de afaceri din Ucraina.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...