Investitorii individuali cumpără în T3 acțiuni în industrii din „vechea economie”, precum cele din industria petrolieră și minerit, în timp ce interesul pentru big tech se menține

Date:

  • Acțiunea „meme” Bed Bath & Beyond a înregistrat cel mai mare salt procentual al utilizatorilor în T3 (+182%) 
  • Twitter a înregistrat cea mai mare scădere procentuală (-14%) în urma problemelor cu preluarea companiei de către Elon Musk
  • Tesla, Amazon și Apple rămân cele mai deținute acțiuni de pe platformă

Investitorii individuali au cumpărat în trimestrul al treilea acțiuni din „vechea economie”, cum ar fi cele ale companiilor miniere și petroliere, păstrându-și în același timp încrederea în marii jucători din domeniul tehnologiei, precum Amazon și Microsoft, potrivit celor mai recente date ale rețelei sociale de investiții eToro.

eToro a analizat companiile care au înregistrat cea mai mare creștere și scădere procentuală a deținătorilor de acțiuni la sfârșitul trimestrului al treilea față de sfârșitul celui de-al doilea trimestru. De asemenea, platforma a examinat care sunt cele mai multe acțiuni deținute de utilizatorii săi, o listă care este în continuare dominată de marile companii de tehnologie, în ciuda scăderilor de preț din acest an.

Compania care a înregistrat cea mai mare creștere procentuală a numărului de deținători a fost acțiunea de tip „meme” a rețelei de magazine Bed Bath & Beyond, cu o creștere de 182%, după ce prețul acțiunilor sale a crescut vertiginos în august înainte de a se prăbuși din nou. Compania a fost, de asemenea, a doua cea mai „shortată” acțiune de pe platforma eToro în acest an, ceea ce indică un dezacord sănătos în rândul investitorilor cu privire la cea mai populară acțiune „meme” din ultima vreme.

Restul listei „celor mai mari creșteri” a inclus mai multe acțiuni din sectorul petrolier și minier din vechea economie, companiile petroliere Occidental Petroleum Corp și TotalEnergies SE înregistrând o creștere de 30% și, respectiv, 23% a deținătorilor, în timp ce gigantul petrolier american Chevron (+11%), compania de minierit Rio Tinto (+19%) și Barrick Gold (+13%) au atras mai mulți investitori.

Investitorii individuali au căutat, de asemenea, să „cumpere pe scădere” în trimestrul al treilea, FedEx (+25%), compania chineză de EV XPeng (+23%) și Cineworld (+14%) fiind pe lista celor mai mari creșteri. Toate cele trei companii au înregistrat scăderi uriașe ale prețului acțiunilor lor în acest an.

Cel mai mare declin în trimestrul al treilea a fost înregistrat de Twitter, cu o scădere de 14% în urma problemelor privind preluarea firmei de către Elon Musk. Companiile axate pe tehnologie disruptivă, precum Netflix (-10%), Draftkings (-6%) și Roblox (-7%) au scăzut și ele, la fel ca și companiile de energie solară Canadian Solar (-10%), Enphase Energy (-6%) și SunPower (-5%). 

Comentând aceste date, Ben Laidler, strategul pentru piețe globale al eToro, a declarat: „În timp ce căutau în mod clar oportunități de a cumpăra pe scădere în trimestrul al treilea, investitorii individuali au adoptat, de asemenea, o poziție mai defensivă, diversificându-și portofoliul în industrii din vechea economie, cum ar fi energia și mineritul. Acest lucru s-a întâmplat în detrimentul acțiunilor «mai riscante» din domeniul tehnologiei disruptive, în special al companiilor producătoare de energie solară, patru dintre acestea figurând pe lista celor mai mari scăderi. Unii investitori individuali par să prioritizeze astăzi veniturile și creșterea în detrimentul sustenabilității, în timp ce se confruntă cu criza costului vieții și cu creșterea ratelor dobânzilor.” 

În ultimul trimestru, mai multe acțiuni „meme” au intrat, de asemenea, în topul celor cu cele mai mari scăderi, Gamestop (-5%), Blackberry (-5%) și Nokia (-5%) pierzându-și o parte din popularitate în rândul utilizatorilor eToro.

Lista celor mai populare acțiuni în rândul investitorilor eToro (a se vedea tabelul 2 de mai jos) rămâne dominată de big tech și este neschimbată față de trimestrul precedent, Tesla, Amazon și Apple fiind cele mai deținute companii de pe platformă.

Laidler adaugă: „Păstrând încrederea în titanii consacrați din domeniul tehnologiei, precum Amazon și Microsoft, investitorii DIY se concentrează din ce în ce mai mult pe profiturile și fluxurile de numerar ale companiilor în prezent, mai degrabă decât pe promisiunile mai riscante de creștere tehnologică viitoare. Există în mod clar sentimentul că acești giganți tehnologici, cu marjele lor ridicate de profit și bilanțurile lor de fortăreață, pot face față oricărei recesiuni. Aceasta este o viziune rezonabilă, în condițiile în care inflația este ridicată, creșterea economică se bâlbâie, iar piețele sunt din ce în ce mai neiertătoare.” 

Tabelul 1: Arată ce acțiuni au înregistrat cea mai mare creștere, respectiv scădere procentuală a numărului de deținători pe platforma eToro de la un trimestru la altul

Poziție Cele mai mari creșteri în rândul investitorilor eToro la nivel global Cele mai mari scăderi în rândul investitorilor eToro la nivel global

CompanieCreșterea numărului de deținători ca procentCompanieScăderea numărului de deținători în procente față de trimestrul anterior
1Bed Bath & Beyond Inc182%Twitter-14%
2Porsche Automobil Holding SE32%Canadian Solar Inc.-10%
3Occidental Petroleum Corp30%Netflix, Inc.-10%
4FedEx Corporation25%Globalstar-9%
5TotalEnergies SE23%Roblox Corp.-7%
6XPeng Inc ADR23%Valneva SE-7%
7Alphabet Inc Class A21%Draftkings Inc-6%
8BYD Co Ltd21%Robinhood Markets Inc.-6%
9Toughbuilt Industries Inc21%Enphase Energy Inc.-6%
10Rio Tinto19%GameStop Corp.-5%
11Arrival17%SunPower Corp-5%
12BASF SE15%Sunrun Inc.-5%
13Cineworld Group PLC14%Corsair Gaming Inc-5%
14Altria Group Inc14%BlackBerry Limited-5%
15Adidas AG13%Nokia Oyj-5%
16Barrick Gold13%Starbucks Corporation-4%
17Intel12%LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA-4%
18Chevron11%JD.com-4%
19Coca-Cola11%Unilever-4%
20Samsung Electronics Co Ltd11%CRISPR Therapeutics AG-4%

*Au fost luate în considerare doar primele 10% din companiile de pe eToro în funcție de numărul de deținători.

Tabelul 2: Arată care sunt cele mai multe acțiuni deținute pe eToro la nivel global și poziția lor în ultimul trimestru

Poziție T3 2022  Cele mai multe acțiuni deținute pe eToro la nivel globalPoziție T2 2022
1Tesla Motors, Inc.1
2Amazon.com Inc2
3Apple3
4Nio Inc.4
5Meta Platforms Inc5
6Alibaba6
7Microsoft7
8NVIDIA Corporation8
9Alphabet9
10PayPal Holdings10
Ben Laidler
Ben Laidler
Ben Laidler, strategul eToro's pentru piețele globale, are peste 25 de ani de experiență în investiții pe piețele de capital la nivel global, deținând roluri la companii de top cum ar fi Rothschild, UBS, JP Morgan și HSBC. Este absolvent al London School of Economics (LSE) și al Universității Cambridge, asociat al Institutului de Management și Cercetare a Investițiilor (IIMR) și un comentator obișnuit al piețelor financiare globale.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate