Japonia, invitat de onoare la Salonul Internațional de Carte Bookfest

Date:

Ediţia din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest – 1-5 iunie, Complexul Expoziţional Romexpo, pavilionul B2, organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei Japoniei din București – are ca țară invitat de onoare Japonia. Ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda, atașatul cultural Yoshino Naito, împreună cu vicepreședinta Asociației Editorilor din România, Lidia Bodea, au prezentat informații în avanpremieră.

Ambasadorul Hiroshi Ueda :„Suntem onorați să fim țară invitată de onoare a ediției din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, mai ales că Japonia este o țară care iubește cărțile. Statisticile spun că țara noastră se află în topul mondial al cumpărătorilor de carte.”

Din oferta editorial japoneză prezentată la București reținem: 

– volume de Yōko Tawada și Akira Mizubayashi, traduse în limba română la editurile Polirom și Humanitas 

– volumul Ikigai, autor, scriitorul, muzicianul și jurnalistul catalan Francesc Miralles, „o carte esențială despre modul de viață japonez, tradusă cu succes la Editura Humanitas Fiction”

– romane de Yōko Ogawa și Hiromi Kawakami, traduse la Humanitas Fiction și Polirom

– marii maeştri ai literaturii japoneze Osamu Dazai, Yasunari Kawabata, Yukio Mishima, Haruki Murakami și cărțile lor vor fi subiectul unor dezbateri și mese rotunde la care sunt așteptați să ia parte un număr impresionant de fani pe care acești scriitori i-au adunat în jurul cărților lor de-a lungul anilor.

– dezbateri care analizează rolul și potențialul economic al tradiției manga din perspective noi, cum ar fi sportul și afacerile, dezbateri initiate de Comitetul Olimpic și Sportiv Român și de Mircea Mureșan, organizatorul East European Comic Con

– evenimente de 1 iunie, între care „un atelier de confecționat koinobori din hârtie – zmeie sub formă de crap, cu care se decorează casele japoneze, pentru ca băieții din casa respectivă să crească sănătoși și un alt atelier, de kamishibai – lectura unei povești, acompaniată de derularea unor imagini

– filme japoneze la cinematograful Bookfest,realizate de regizori renumiți, precum Makoto Shinkai și alții 

– ateliere care au în centru Haiku, „cea mai scurtă formă poetică din lume, Ikebana, aranjamentele florale japoneze care redau frumusețea utilizând flori, crengi, frunze, folosind plantele și spațiul din jurul acestora, Nihonga, pictura în stil japonez ce folosește tehnici și materiale diferite de cele din pictura occidentală, Nihon buyo, dansuri tradiționale japoneze, dansate în costume tradiționale – kimono – și în acompaniamentul muzicii japoneze vechi”

Oferta de manifestări a salonului include ca reper de top și seria „Dezbateri Bookfest, axate pe câteva dintre cele mai acute confruntări din cadrul societății românești actuale”, cum sunt: „Ce ne facem cu România ne-educată?” (miercuri, 1 iunie, ora 14, scena Agora), participă Doru Căstăian, Emilia Șercan, Valeriu Nicolaie, moderator Lidia Bodea; „De la Diavolul în istorie la Sfânta Rusie” (vineri, 3 iunie, ora 17, scena Arca), moderator Gabriel Liceanu, invitați Hari Bucur Marcu, Ioan Stanomir, Sorin Ioniță, dr. Gabriel Diaconu; „S.O.S. Sănătatea copiilor: ghid pentru părinți” (sâmbătă, 4 iunie, ora 14, scena Arca), dezbătură de psihologul Mircea Dragu, dr. pediatru Mihai Gafencu, președintele organizației Salvați Copiii România, dr. psihiatru Eugen Hriscu, moderator Lidia Bodea.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...