Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a pledat joi pentru existența unei Europe cu mai multe viteze, urmare a crizei care s-a produs după votul britanicilor de a părăsi UE, transmite France Presse.

„Vrem ca UE să avanseze? Și nu ar trebui ca aceia care vor să avanseze mai rapid să o poată face fără a-i deranja pe ceilalți, instituind o construcție mai structurată, deschisă întregii lumi?”, a întrebat retoric Juncker în cursul unei conferințe la Universitatea catolică francofonă din Louvain-la-Neuve (UCL), în apropiere de Bruxelles.

De asemenea, Juncker a vorbit în fața studenților de la facultatea de drept de la UCL, exprimându-și opinia despre faptul că trebuie să ne deosebim unii de alții:  „Nu mai suntem la ora la care să ne imaginăm că vom putea face toți același lucru împreună”, a mai spus președintele CE în intervenția sa „Europa: o viziune a viitorului”.

Juncker nu i-a descurajat pe tineri să lucreze în echipă, dar este de părere că un număr mare de oameni nu este indicat să gândească la fel asupra aceluiași subiect de discuție: „Cei care sunt de acord să facă cele mai multe lucruri împreună, care se pun de acord asupra a ceea ce este esențial să facă, pot fi 15 sau 28″, a afirmat el, adăugând:”Și acest număr poate varia în funcție de un subiect sau altul”, apărare, politică economică, sau alte domenii.

„Cred că trebuie să ne imaginăm continentul în cercuri concentrice”, a explicat șeful Comisiei, exprimându-și dorința să existe „în jurul centrului Europei o orbită pe care să poată lua loc țările cărora nu le place să împărtășească toate ambițiile celorlalte”. „Văd acolo Regatul Unit, de exemplu, Turcia și alte țări”, a concluzionat el.