„Kurzarbeit”, propunerea comunității de business germane din România

Date:

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a realizat un al doilea sondaj privind efectele pandemiei Covid-19 asupra afacerilor. Sondajul a fost sub formă de chestionar, în perioada  24-27 martie 2020, cu participarea a 120 de companii din România, în domeniile servicii (45%), industrie (42%), construcții (10%), energie (3%), cele mai multe, cu sediul central în București.

Problemele invocate în contextul actual au reieșit a fi scăderea cererii de produse și servicii (pentru 50% dintre companiile respondente), dificultăți în continuarea producției în primul rând din cauza ruperii lanţurilor de aprovizionare (27%), nesiguranța, lipsa de lichidități. La concedieri se gândesc 4% dintre cei chestionați, iar la intrarea în insolvență, 2%. Se întrevăd scăderi ale cifrei de afaceri cu 30%, chiar cu peste 40%, de către 19% din respondenți.

Măsurile luate de guvern până la 27 martie sunt considerate insuficiente (50% din cei chestionați) și nu foarte utile (27%). Cele mai relevante măsuri până la data respectivă sunt apreciate indemnizația pentru șomaj tehnic, prelungirea termenelor de plată și acordarea de zile libere pentru părinți; ca nerelevante apar suspendarea sau neinițierea executărilor silite, garanțiile de stat pentru împrumuturi.

Ca măsuri solicitate de companii se remarcă: rambursarea accelerată a TVA, reducerea contribuțiilor salariale, introducerea unui sistem de bonificație la plata la termen a taxelor și impozitelor, condiții mai bune pentru acordarea indemnizației de 75% a șomajului tehnic și criterii clare de acordare a acestuia. O solicitare vizează aplicarea conceptului german de Kurzarbeit/„muncă redusă”. Munca cu timp redus, flexibil, este caracterizată prin aceea că „presupune un parteneriat între angajatori, stat și salariaţi, cu avantaje pentru toate părțile implicate: salariaţii îşi păstrează contractele de muncă şi pot lucra cu timp redus, angajatorii beneficiază de munca salariaţilor, însă doar în măsura în care aceasta este necesară, iar statul contribuie în multe cazuri cu o sumă care este mai mică decât ajutorul de şomaj pe care l-ar suporta în cazul concedierii și evită concedierile. În afară de asta, acest concept ar ajuta mai ales firmele mici și mijlocii să iasă cu bine din această criză”.

Sebastian Metz, directorul general al AHK Romania, consideră „oportun şi necesar ca România să se orienteze spre modele aplicate cu succes în alte state membre UE, cum ar fi Germania, în vederea combaterii efectelor actualei pandemii. În acest sens s-a exprimat și Comisia Europeană, care propune implementarea modelului Kurzarbeit la nivel european”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...