La Bucureşti se desfăşoară în aceste zile (26-29 septembrie) congresul de management şi politici culturale al celei mai mari reţele de profil din lume: ENCATC – European Network on Cultural Management and Policy. Organizator, împreună cu forul continental, este INCFC – Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală. Evenimentul se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Tema congresului (ediţia 26) este „Beyond EYCH2018. Wath is the cultural horizon? Opening up perspectives to face ongoing transformations”. După cum subliniază Carmen Croitoru, managerul INCFC, sunt dezbătute aspecte privind identitatea europeană şi patrimoniul cultural în raport cu provocările europene şi globale. În acelaşi context, participanţilor din numeroase ţări le este oferită posibilitatea de a interacţiona cu medul cultural românesc, prin mai multe tururi de prezentare, ca şi prin angajarea în organizare a unor instituţii precum Biblioteca Națională a României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, Filarmonica „George Enescu”, NOD Makerspace. Spiritul de colaborare va fi întregit prin ceremonia Torței patrimoniului religios, amintind de ştafeta flăcării olimpice., care se va oficia la Ateneul Român.
Preşedinte reţelei ENCATC, Francesca Imperiale, evidenţiază importanţa evenimentului de la Bucureşti pentru stimularea schimbului internaţional de cunoaştere în domeniul cultural, patrimonial.
La rândul său, Gianna Lia Cogliandro Beyens, secretar general al ENCATC, reliefează rolul reţelei în adoptarea de politici publice la nivel global în domeniile educaţiei şi culturii, concretizate prin mobilităţi ale profesorilor, punerea în circulaţie a unor opere, dezvoltarea de proiecte comune.
În sens larg, secretarul de stat Răzvan Rab din Ministerul Culturii și Identității Naționale încadrează organizarea la Bucucreşti a congresului ENCATC într-un ansamblu de manifestări de înalt nivel prin care România îşi reafirmă identitatea naţională în anul centenarului Marii Uniri: Sezonul România-Franţa şi participarea la Bienala de la Veneţia.