La Dealu Mare, cel mai exigent sistem de garantare a calităţii vinului

Date:

La Dealu Mare, în Prahova, au fost puse bazele celui mai drastic sistem de certificare a calităţii vinului de la noi. S-a întâmplat asta în anul cel mai prost cantitativ pentru viile din regiune, cu producţii diminuate în unele crame şi cu 72%-75% în această toamnă faţă de anul precedent. Cauzele au fost grindina chiar repetată pe alocuri şi seceta prelungită. Calitativ însă, strugurii s-au dovedit excepționali. În condiţiile astea, că au strâns rândurile, că s-au simţit încurajaţi, că şi una, şi alta, vorba e că membrii Asociației Producătorilor de Vin din Dealu Mare (cramele Apogeum, Aurelia Vișinescu, Budureasca, Dagon Clan, Davino, LacertA, Licorna Winehouse, SERVE, Tohani România, Viile Metamorfosis) au strâns rândurile şi au creat „un sistem propriu de criterii și metode de verificare pentru obținerea unei certificări calitative superioare a vinurilor roșii de vârf obținute aici – Denumirea de Origine Controlată și Garantată (DOCG)”. Iniţiatorii îl recomandă a fi „primul sistem colectiv privat de garantare a calității superioare în domeniu”. Sistemul „se bazează pe un set autoimpus de criterii restrictive de producție în vie și în cramă (mai dur decât legislația actualmente în vigoare), însoțit de mecanisme de verificare transparente”. De recunoscut pe piaţă, vinul la asemenea standarde va fi recunoscut printr-un semn grafic special (foto), explicat şi argumentat astfel de iniţiatori: „Vinurile realizate cu îndeplinirea acestor condiții restrictive vor putea fi recunoscute pe piață printr-un însemn special al Asociației, care va fi afișat pe sticle. Aceste marcaje speciale vor fi putea fi folosite doar de către cramele și doar pe loturile de vin care respectă întocmai regulile. Pentru a primi certificarea, cramele au obligația de a se supune controalelor Asociației și de a îndeplini standarde olfactive și gustative superioare, înainte de lansarea produselor pe piață. Scopul este transmiterea către publicul consumator a unui mesaj de încredere în format omogen, simplu de observat și ușor de înțeles”. Condițiile de bază pentru obținerea clasificare la nivelurile cele mai înalte sunt: „Pentru DOCG – maturare de cel puțin 8 luni în butoaie de lemn, urmată de cel puțin 12 luni de învechire la sticlă; pentru DOCG Rezerva – maturare de cel puțin 12 luni în butoaie de lemn, urmată de învechire de cel puțin 3 ani la sticlă; pentru DOCG Rezerva Specială – cel puțin 18 luni de maturare în butoaie de lemn și cel puțin 4 ani de învechire la sticlă”. Clasificarea vizează exclusiv vinurile roșii, axate pe utilizarea în proporție de cel puțin 25% a soiului reprezentativ pentru regiune – Feteasca neagră, cu restricţia subliniată „de a putea fi amestecat exclusiv cu Merlot și/sau Cabernet Sauvignon, iar vița-de-vie din care provin strugurii să aibă vârsta de cel puțin 7 ani şi cantitățile maxime admise la hectar să fie chiar și mai mici decât în cazul vinurilor clasificate ca DOC simplă”. Concomitent, sunt instituite noi reguli pentru clasificarea vinurilor ca D(enumire de) O(rigine) C(ontrolată) simplă, care ţin de „micșorarea voluntară a cantităților produse la hectar, până la cele mai mici niveluri din România, la anumite soiuri, în vederea obținerii unei calități cât mai ridicate”.

În sens cuprinzător, momentul este semnificativ pentru afirmarea unor valori identitare naţionale pe baze economice, ştiinţifice şi culturale.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...