La SNSPA, primul exercițiu pilot de dezvoltare a unui hub de politici publice

Date:

La Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, s-a încheiat primul exercițiu pilot pentru dezvoltarea hub-ului de politici publice lansat ca premieră în România în luna februarie a acestui an de SNSPA prin colaborarea dintre mediul universitar, autoritățile publice și zona privată. Inițiativa-pilot, caracterizată ca unică în mediul academic românesc, a fost dezvoltată în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) şi Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), în cadrul proiectului „Cercetător-antreprenor pe piața loc muncii în domeniile de specializare inteligentă” (CERT-ANTREP).  

SNSPA subliniază că în calitate de școală de guvernare, a avut întotdeauna misiunea „de a forma tineri activi, aflați în slujba comunității, implicați în elaborarea politicilor publice cu impact social, care vor modela viitoarea guvernare și vor provoca schimbări pozitive în societate. Prin intermediul acestui hub-accelerator de politici publice, doctoranzi şi postdoctoranzi, interesaţi să genereze idei şi soluţii cu impact social, au beneficiat de mentoratul unor experţi în antreprenoriat, politici publice şi guvernare. Studenţii Școlii Doctorale a SNSPA au învăţat cum să ducă o idee din punctul incipient, cum să o rafineze pentru a o poziţiona într-un context favorabil, iar apoi să o transforme într-o propunere concretă de politică publică pe care să o pună direct pe masa decidenţilor”.

Evenimentul online de finalizare a primului exercițiu pilot, „Pitch Day@Policy Accelerator Hub” (foto SNSPA), este definit prin aceea că „și-a propus să dezbată propunerile de politici publice ajunse în etapa finală a primei ediții a programului, alături de factori de decizie, de reprezentanți ai mediilor universitar și de afaceri și de practicieni”. Alături de studenţii doctoranzi şi postdoctoranzi ai SNSPA, la eveniment au participat: prof. univ. dr. Remus Pricopie – rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu – președintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Adrian Curaj – directorul UEFISCDI.

Membrii juriului care au evaluat propunerile câștigătoare: Ligia Deca – consilier prezidențial, Departamentul educație și cercetare al Administrației Prezidențiale, Victor Negrescu – vicepreşedinte al Comisiei pentru Educaţie şi Cultură din Parlamentul European, Dragoș Preda – secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Telecomunicaţiilor, Ioana Petrescu – Harvard Kennedy School, director al Centrului de Leadership și Inovare al SNSPA, Gabriela Mechea – Asociaţia Patronală a Industriei de Software și Servicii, Dorin Pena – AmCham Board Member, CEO Cisco Romania, Mihai Sebe – Institutul European, Cristina Ionescu – Camera de Comerț și Industrie a României.

Echipa de mentori: Mădălina Marcu – Romanian Business Leaders & Asociația pentru Relații Comunitare, Matei Dumitrescu – TechAngels, Ionuț Țața – Asociația Pro Democrația & Iceberg +, Peter Barta – Commons Accel.

Mai multe despre proiectul Cercetator-antreprenor pe piața muncii în domeniile de specializare inteligentă (CERT-ANTREP), aici.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...