Lansare BVBescu Retail Pulse Chart – indicatorul arata interesul investitorilor de retail fata de companiile listate

Date:

Cea mai mare banca din Romania conduce topul companiilor care au atras cel mai mare interes in randul investitorilor de la Bursa de Valori Bucuresti, intr-un clasament realizat in luna noiembrie 2020 de site-ul bvbescu.ro, cu ocazia evenimentului The Power Table – Cum arata rezultatele financiare pe Trimestrul III si cum investim, care va avea loc pe data de 19 noiembrie 2020.

Banca Transilvania ocupa prima pozitie in topul BVBescu Retail Pulse Chart, care reflecta interesul investitorilor de retail pentru rezultatele financiare publicate de cele mai importante companii listate la Bucuresti, atragand atentia a 8 din 10 investitori. Institutia financiara ramane pe primul loc, pe care il ocupa si in sondajul similar, realizat in luna august 2020, respectandu-si statutul de cea mai tranzactionata companie de la Bursa de Valori Bucuresti, conform statisticilor furnizate de site-ul bvb.ro, atat ca numar de tranzactii, cat si ca valoare.

Pe locul 8, ca valoare totala a tranzactiilor la BVB in ultimul an, Nuclearelectrica S.A. se afla pe locul doi dupa interesul generat in randul investitorilor de retail, loc pe care si-l pastreaza fata de clasamentul anterior, rezultatele financiare ale SNN atragand atentia a 73% dintre investitorii de retail care au participat la alcatuirea ierarhiei.

Cu un procent de 61%, pe locul 3 se afla Romgaz S.A., care reuseste sa urce de pe pozitia a 4-a, pe fondul scaderii din ultimele 3 luni a interesului investitorilor de retail pentru BRD Societe-Generale care, cu 52%, a coborat pe 7. In luna august, BRD se afla pe locul 3, atragand interesul a 64% dintre investitorii de retail de la BVB.

Top 5 este completat de OMV Petrom S.A. si Teraplast S.A.

Clasamentul reflecta interesul crescut din partea investitorilor de retail pentru companiile din domeniul energetic. Nu mai putin de 5 dintre societatile din indicele BET-NG se regasesc in primele 10 pozitii.

Teraplast S.A., si Bitnett Systems S.A. confirma atentia de care se bucura in ultima perioada in randul retailului, ocupand locurile 5 si 6. IHunt si Life is Hard – 2 companii listate pe Piata AeRO – au reusit cele mai mari cresteri in topul interesului investitorilor de la BVB. Astfel, in ultimele 3 luni s-a dublat numarul investitorilor care privesc cu atentie rezultatele financiare ale IHunt (de la 19% la 40%), propulsand in Top 10 producatorul de telefoane mobile si echipamente electronice. Campania recenta de achizitii a Life Is Hard nu a trecut neobservata in randul investitorilor de la BVB, compania de tehnologie uracand 12 pozitii in clasament, pana pe locul 14.

De partea cealalta, a companiilor pentru care interesul investitorilor a scazut fata de luna august, se remarca societatile de investitii financiare. Pe locul 2, dupa valoarea tranzactiilor efectuate in ultimul an la BVB, Fondul Proprietatea a coborat 3 pozitii pana pe 11, in luna noiembrie, parasind Top 10-ul. Interesul investitorilor de retail a scazut pentru FP, doar 40% dintre acestia fiind interesati de rezultatele financiare publicate de companie, fata de 56% – in urma cu 3 luni.

Chiar si asa, FP este societatea de investitii financiare cel mai bine situata in top, dintre cele incluse in indicele BET-FI. Cele 5 SIF-uri par sa fi iesit din zona de interes a retail-ului, doar aproximativ 10% dintre respondenti optand pentru SIF 1, SIF 2, SIF 4 sau SIF 5. Putin peste rezultatul celor 4 societati se situeaza SIF 3, dar si aceasta este intr-o pierdere importanta de viteza, fiind votata de doar 14% dintre cei chestionati – cu 10% mai putin fata de acum 3 luni.

Transgaz S.A., societate plasata pe locul 9 dupa valoarea tranzactiilor din ultimul an la Bursa de Valori Bucuresti, paraseste Top 10-ul, coborand 3 pozitii pana pe locul 11. Purcari Wineries, Alro S.A., Turbomecanica S.A., IAR Brasov S.A. si SSIF Broker Cluj S.A. sunt alte societati pentru care interesul investitorilor de retail s-a diminuat semnificativ in ultimele 3 luni.

Iata care sunt companiile care ocupa primele 10 pozitii din punctul de vedere al interesului investitorilor de retail, in luna noiembrie:

Poz Ant. Ev. Societate Domeniu Interes
1 1 = TLV – Banca Transilvania Banci/Financiar 78.43%
2 2 = SNN – Nucleareletrica S.A. Energie 73.53%
3 4 ^ SNG – Romgaz S.A. Energie 60.78%
4 6 ^ SNP – OMV Petrom S.A. Energie 56.86%
5 5 = TRP – Teraplast S.A. Industrie 56.86%
6 7 ^ BNET – Bittnet S.A. Servicii / IT 51.96%
7 3 v BRD – BRD Societe Generale Banci/Financiar 51.96%
8 9 ^ EL – Electrica S.A. Energie 50.00%
9 11 ^ TEL – Transelectrica S.A. Energie 42.16%
10 25 ^ HUNT – IHunt Technologies Import – Export S.A. Energie 40.20%

BVBescu Retail Pulse Chart este un indicator care arata interesul investitorilor de retail fata de companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti si este realizat pe baza unui chestionar completat de catre investitorii din comunitatea BVBescu.ro.

Rezultatele financiare publicate de companiii pe Trimestul III vor fi discutate in cadrul celei de-a 4-a editii din acest an a evenimentului online The Power Table – Cum arata rezultatele financiare si cum investim, din data de 17 noiembrie 2020.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Bursei de Valori Bucuresti si SSIF Goldring S.A., Dendrio (pentru partea de logistica), Financial Intelligence Finzoom, Invest Energy, Economistul.ro, Club Economic, Romania Durabila, Newsweek, Ziarul Puterea si Infomatia Bucuresti (Parteneri media).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...