Laserul de la Măgurele a devenit efectiv cel mai puternic din lume

Date:

Laserul care constituie esenţa proiectului Extrem Light Infrastructure-Nuclear Physics – ELI-NP de pe platforma fizicii de la Măgurele a atins puterea de 10 petawatts: 10 PW (zece milioane de miliarde watts), devenind astfel efectiv cel mai puternic sistem laser realizat vreodată în lume.

Directorul proiectului ELI-NP, acad. Nicolae Victor Zamfir, sintetizează  forţa atinsă de laserul de la Măgurele spunând că reprezintă „a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină”. Referindu-se la aplicaţiile laserului ELI-NP, acad. Nicolae Victor Zamfir subliniază: „Cu ajutorul acestui laser putem să creăm fenomene noi, să urmărim comportarea materiei în condiţii extreme, care până acum nu au fost pe Pământ; probabil în Univers ele există şi astfel încercăm să desluşim unele dintre tainele Universului”.

Ministrul educaţiei naţionale, Ecaterina Andronescu, afirmă că prin această realizare, generaţia tânără „are aici cu ce lucra, are ce învăţa, are de la cine învăţa”, încât „rezultate nu se vor lăsa aşteptate”. Totodată, spune ministrul educaţiei naţionale, „România, prin intermediul cercetării de aici, va căpăta o altă vizibilitate, va avea o altă producţie ştiinţifică”.

La rândul său, ministrul cercetării şi inovării, Nicolae Hurduc, apreciază că performanţa ştiinţifică atinsă de laserul de la Măgurele „demonstrează că România este capabilă să facă lucruri foarte importante, în ciuda multor persoane care se îndoiesc sau se îndoiau de ce putem noi face. Această performanţă demonstrează că oamenii de ştiinţă din România, cercetătorii, pot obţine rezultate care să ne situeze la cele mai înalte cote la nivel mondial”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Abonamentele Netflix bazate pe reclame sunt profitabile

Netflix este incontestabil numărul unu în sectorul divertismentului. Cele...

Consiliul Național al IMM susține orientările politice ale Ursulei von der Leyen

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din...