László Borbély: obiectivul UE până în 2030 este depășirea numărului de 2,6 milioane de autoturisme care să folosească hidrogenul

Date:

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a organizat Marți, 26 mai (video) conferința „RO-HYDROHUB, hidrogenul ca vector alternativ de energie”. Evenimentul s-a desfășurat atât fizic, la Palatul Victoria, cât și online pe o platformă de video-conferință, unde au participat peste 70 de persoane.

„Evenimentul a fost primul organizat în România pe această temă și s-a bucurat de participare de la toate nivelurile de decizie. Am reușit să reunim toate părțile interesate, într-o primă dezbatere la nivel național privind implicarea țării noastre în acest parcurs, identificarea oportunităților reale și a șanselor de succes. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este determinat să fie un catalizator și în acest domeniu inovator care are potențialul să creeze plus-valoare.”, a declarat László Borbély

Scopul videconferinței a fost acela de a explora posibilitățile pe care le oferă hidrogenul pentru dezvoltarea unui sector energetic prietenos cu mediul. Concret, prin această inițiativă se dorește accelerarea cercetărilor din domeniu și dezvoltarea cadrului instituțional care să stimuleze investițiile și aplicațiile privind folosirea pe scară largă a hidrogenului.

Dezbaterile au reunit specialiști din industrie, cercetare și decidenți de cel mai înalt nivel. Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat:

•           Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării;

•           Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene;

•           Antonel Tănase, secretar general al Guvernului;

•           Iulian Iancu, președinte Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților;

•           reprezentați de seamă din mediul academic, cercetare industrie și agenții naționale de reglementare acoperind astfel întreaga gamă de capabilități pe tot lanțul valoric.

Discuțiile s-au centrat asupra dezvoltării HUB-ului Român de Hidrogen și Noi Tehnologii Energetice, pol de competitivitate de cercetare-dezvoltare-inovare în valorificarea hidrogenului, înființat de curând printr-un memorandum adoptat la nivelul Guvernului. Se constituie astfel premisele formării unui grup de lucru format din reprezentanții tuturor segmentelor interesate care să contribuie la dezvoltarea acestui segment.

„Europa pornește pe calea unei tranziții către neutralitatea climatică într-o lume aflată în continuă schimbare. Pandemia de coronavirus nu a oprit ambițiile europene pentru reducerea emisiilor poluante. În ceea ce privește aplicațiile cu hidrogen, vă dau o informație interesantă: obiectivul UE până în 2030 este depășirea numărului de 2,6 milioane de autoturisme care să folosească această tehnologie. Reconstrucția socio-economică va fi cel mai probabil „una verde” care să țină cont de impactul asupra mediului. România trebuie să devină un actor important și să-și valorifice potențialul în acest domeniu.”,  a încheiat consilierul de stat.

Conferința a fost organizată în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene; Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea; Universitatea POLITEHNICA din București și Asociația pentru Energia Hidrogenului din România.

(VideoConferința) RO-HYDROHUB. László Borbély: obiectivul UE până în 2030 este depășirea numărului de 2,6 milioane de autoturisme care să folosească hidrogenul

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...