Lemne de foc și curățarea coșurilor de fum, ajutor pentru vârstnici

Date:

Persoane în vârstă din 31 de case din sate învecinate municipiului Onești, județul Bacău (Dumbrava, Brătești, Mănăstirea Cașin, Deleni, Capătu, Bârsănești, Poiana Sărată) beneficiază în decembrie de o acțiune, proiectul „Cald în vatră”, prin care Asociația „Zi de Bine”, împreună cu Asociația SufletEȘTI, le curăță coșurile sobelor și le asigură lemnele de foc necesare pentru a trece cu bine peste iarnă.

Bugetul necesar proiectului este de 35.000 de euro și este oferit de partenerii strategici ai Asociației „Zi de Bine”, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.

Cei născuți în luna decembrie, care vor să se alăture cauzei „Cald în vatră”, își pot dona ziua de naștere AICI.

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației „Zi de Bine”: „Am ales să încheiem anul 2022 prin a fi alături de cei care ne-au arătat ce înseamnă bunătatea și iubirea necondiționată, bunicii. Deși viața ne poartă pe multe cărări, drumul se va întoarce, mai devreme sau mai târziu, la casa bunicilor, acolo unde am simțit cum este o copilărie fericită. Bunicii pe care îi vom vizita pe parcursul lunii decembrie, au rămas fără copii, familie sau sunt neajutorați, însă vom încerca să fim alături de ei și să le facem o bucurie.” 

Mihai Zarzu, fondatorul Asociației SufletEȘTI, Onești: „Am început proiectul nostru în acest an împreună cu Asociația Zi de BINE, din dorința de a-i proteja pe cei în vârstă și de a le oferi siguranță, pentru că de obicei primeam mesaje când ardeau deja casele.

Și, cum majoritatea caselor ard din cauza sobelor necurățate, ne-am zis hai să facem primul pas pentru a întâmpina această problemă și să mergem să le curățăm coșurile. Este mai bine decât, după aceea,  să mergem să le construim o casă, este mult mai costisitor.

Pe majoritatea bătrânilor îi cunosc din anii trecuți. La ei ajungem prin preoți, prin oamenii de la asistență socială, prin prieteni care le cunosc situația. Iar noi, de exemplu, atunci când trecem printr-un sat și vedem o casă mai dărăpănată și îi vedem prin curte, stăm de vorbă cu ei. Și astfel ne dăm seama cine are nevoie de ajutor.

Acum ninge și multe drumuri sunt aproape impracticabile, nu mai putem intra cu mașina. Tăiem lemnele la 1 km distanță aproximativ, în grădina altor oameni și după aceea le ducem cu căruța, pentru că dacă intrăm cu mașina plină cu lemne, există șanse mari să rămânem blocați.”

Inițiatorii acțiunii subliniază că „Mihai Zarzu a fondat Asociația SufletEȘTI în urmă cu doi ani, în plină pandemie. A început prin a oferi ajutor în spitale, apoi a adunat ghiozdane pentru copii și a găsit burse pentru ca aceștia să poată merge la școală.

Anul trecut, Mihai a pornit într-o altă misiune, aceea de a curăța coșurile din satele de lângă Onești, unde locuiesc oameni în vârstă, aflați în neputință și singurătate”.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

 

 

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...

Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin

Mișcările de pe piața cripto au fost destul de...

Finanțarea companiilor

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)