Mentoratul și acompanierea în parteneriat cu sectorul de afaceri – un proiect de inserție socio-profesională de succes

Date:

Opt oameni vulnerabili au acum un loc de muncă și un viitor pe piața muncii, iar 29 au un CV cu experiență de muncă și interacțiune cu angajatorii. Acest lucru a fost posibil prin programul RE-insert derulat de Ateliere Fără Frontiere cu sprijinul mai multor companii și fundații printre care se află și Fundația Alstom.

Colaborarea dintre companii și întreprinderi sociale de inserție este vitală pentru ca piața din România să activeze persoanele care nu au un loc de muncă. Motivele sunt un cumul de multiple dificultăți – șomaj de lungă durată, adicții, dizabilități, abandon școlar, violență domestică, trafic de persoane, probațiune, pedepse privative de libertate, lipsă locuință.

„Procesul de integrare pe piața muncii a unei persoane cu multiple dificultăți este unul anevoios care necesită timp și efort susținut din partea persoanei aflate în inserție, dar și a echipei care se ocupă – asistent social, jurist, psiholog, șefi de echipă/job coach ceea ce înseamnă resurse umane și în final, financiare. La Ateliere Fără Frontiere credem că fiecare om are dreptul la a doua șansă și de aceea orice efort merită realizat. Colegii de la Alstom România au oferit ceva foarte important – contactul cu viața reală – ceea ce este important în procesul de autoevaluare, de creare a așteptărilor pentru colegii noștri aflați în inserție’’, declară Damien Thiery, directorul general al Ateliere Fără Frontiere.

În cadrul proiectului, au avut loc șase vizite la Alstom România și șase sesiuni de mentoring online, în cadrul cărora angajați, supervizori și reprezentanți din boardul companiei le-au arătat persoanelor vulnerabile ce înseamnă o zi de muncă, care sunt activitățile din cadrul locurilor de muncă, ce presupune angajarea și contractul de muncă în cadrul companiei.

„Fiind copil de mecanic, am fost impresionat de vizita la depoul Alstom și mi-am găsit un curs de calificare în acest domeniu. După admitere, vreau să  mă angajez într-o companie precum Alstom” – declară DP, 19 ani, angajat în inserție la Ateliere Fără Frontiere.

Înființată în 2007, Fundația Alstom sprijină și finanțează proiecte propuse de angajații Alstom care fac echipă cu parteneri locali de tip organizații non-profit pentru a desfășura inițiative menite să îmbunătățească condițiile de viață în comunitățile situate în proximitatea proiectelor și a locațiilor Grupului, în întreaga lume. Proiectele Fundației se concentrează pe patru axe: Mobilitate, Protecția mediului, Energie & apă și Dezvoltare socio-economică.

„Fundația Alstom a finalizat cu succes până în prezent peste 180 de proiecte, în întreaga lume. Astfel de proiecte, precum cel pe care l-am susținut în România, fac în mod real diferența în viața grupurilor defavorizate. Dezvoltat de Ateliere fără Frontiere, o organizație românească non-profit cu prezență locală pe termen lung, proiectul REinsert combate excluziunea, marginalizarea sau discriminarea, prin creșterea șanselor de integrare pe piața muncii prin programe de mentorat și job shadowing pentru a reduce riscul de sărăcie severă care amenință 31% din totalul populației românești. Fundația Alstom, precum și colegii implicați din companie au fost foarte mândri că fac parte din acest proiect” – spune Anne-Cecile Barbier, Secretar General al Fundației Alstom.

Impactul acestor acțiuni sunt noi oportunități și moduri de lucru pentru creșterea integrării pe piața muncii a persoanelor vulnerabile. Momentan, rata de inactivitate în România rămâne ridicată, de 31,6% (2019) din totalul populației și întreprinderile sociale de inserție reprezintă una dintre puținele soluții reale pentru diminuarea acesteia.



Conducând lumea către un viitor fără emisii de carbon, compania Alstom dezvoltă și comercializează soluții de mobilitate care asigură fundații sustenabile pentru transportul viitorului. Portofoliul de produse al Alstom cuprinde o gamă diversă, de la trenuri de mare viteză, metrouri, vehicule tip monorail și tramvaie, până la sisteme integrate, servicii personalizate, infrastructură, controlul traficului și soluții digitale de mobilitate. Alstom are 150,000 de vehicule în operare comercială în întreaga lume. După preluarea Bombardier Transportation la 29 ianuarie 2021, cifra de afaceri combinată a noului Grup se ridică la 14 miliarde de Euro pentru perioada de 12 luni încheiată la 31 martie 2021. Compania Alstom are sediul principal în Franța și este prezentă în 70 de țări, având peste 70.000 de angajați.

Ateliere Fără Frontiere este o organizație non-profit pentru reintegrarea socială, profesională și civică a persoanelor vulnerabile, excluse și marginalizate, parte din SOS Group – International action, o rețea globală ce lucrează pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Educlick este unul dintre cele 3 întreprinderi sociale de inserție prin activitatea economică, alături de remesh și ferma bio&co, ce oferă servicii personalizate de acompaniere socială, consiliere pentru inserție, psihoterapie și acompaniere pedagogică pentru formarea 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...