Meridianul 0, pe teritoriul României de azi

Date:

O mărturie cartografică a marcării meridianului 0 pe teritoriul de azi al ţării noastre în urmă cu secole este prezentată de Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (Str. Londra nr. 39) miercuri, 25 septembrie, de la ora 18:00, în deschiderea stagiunii 2019  „Cartografii sonore”, ciclu al programului Transylvania Live, organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), în parteneriat cu Fundația „Mihai Eminescu Trust”, cu scopul de a promova istoria și patrimoniul spațiului transilvănean, proiect cultural cofinanțat de AFCN.

Evenimentul de deschidere a stagiunii cuprinde prezentarea gravurii Varadinum (Georg Hoefnagel, Frans Hogenberg , sec. XVII), o panoramă a oraşului Oradea inclusă într-un atlas al oraşelor lumii, Civitates Orbis Terrarum (Georg Braun, Köln, 1572-1617). Meridianul 0 apare marcat în cetate, considerat astfel timp de de două secole, sub influenţa preocupărilor astronomice ale episcopului Ioan Vitez de Zredna.

Partea ştiinţifică şi documentară este întregită de componenta artistică, reprezentată de concertul ansamblului Duo Cello Jaya, format din Ella Bokor și Mircea Marian (foto).

Intrarea liberă, prin rezervare direct pe site-ul Muzeului Hărților (locurile fiind limitate), la adresa: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-varadinum/.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...