Moment istoric pentru industria IT din România: UiPath, un start-up tech pornit într-un apartament din București, s-a listat la New York, pe cea mai puternică bursă din lume

Date:

Producătorul de roboți software a strâns peste 1,3 mld. $ de la investitori la un preț de 56$ pe acțiune. Analiștii estimau că acțiunile vor deschide la minimum 62-64$ ședința de tranzacționare.

Visul pe care l-au avut mai multe generaţii de antreprenori din IT din România a devenit ieri realitate odată cu listarea UiPath, cel mai valoros produs al industriei de IT din România, pe cea mai puternică bursă din lume, cea din New York – evenimentul fiind marcat de prezența la bursă a unei echipe conduse de cofondatorii Daniel Dines şi Marius Tîrcă. Dines a devenit primul român care a sunat clopoțelul bursei de la New York pentru a marca listarea propriei companii. Ascensiunea UiPath într-un gigant care domină piaţa globală în plină explozie a roboților software care automatizează sarcinile repetitive din companii este cu atât mai spectaculoasă cu cât industria de IT din România este una care lucrează în principal la export, dezvoltând componente de aplicații pentru companii străine, şi nu pentru dezvoltarea de produse proprii.

UiPath a anunțat că a vândut acțiuni din oferta sa publică inițială (IPO) peste intervalul țintă, adunând astfel de la investitori 1,34 miliarde de dolari. Compania a vândut 23,89 milioane de acțiuni la un preț de 56 de dolari pe acțiune, evaluând UiPath la 29 de miliarde de dolari, scrie Reuters. Analiștii estimau că UiPath va debuta pe piață la un preț pe acțiune de peste 62-64 $, deci cu 10-14% peste cel la care s-au vândut acțiunile.

Compania condusă de fostul angajat al Microsoft Daniel Dines a avut în anul fiscal încheiat la 31 ianuarie 2021 venituri totale mai mari cu 81%, de 607,6 milioane de dolari, în timp ce pierderile nete s-au redus de la 520 de milioane de dolari la 92,4 milioane de dolari.

UiPath, care numără printre investitori Accel, Dragoneer şi Coatue Management, folosește inteligența artificială și instrumente digitale pentru a ajuta corporațiile mari şi agențiile guvernamentale să automatizeze sarcinile de rutină în domenii precum contabilitatea și resursele umane.

Un articol preluat din Ziarul Financiar, autor: Adrian Seceleanu

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare”

Noile norme consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor...

Codul Român al Sustenabilității, instrument de management strategic

Codul Român al Sustenabilității, instrumentul de management strategic oferit...