Monitorizare video în pădure

Date:

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru limitarea tăierilor ilegale. Pe această bază, vor fi instalate300 de sisteme video în 11 județe, la ieșirea de pe drumurile forestiere, pentrumonitorizarea oricărei cantități de masă lemnoasă ieșită din pădure. Proiectul înacest are un buget estimat la aproximativ 12 milioane de lei.

Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor anunță:„Am o veste foarte bună pentru protecția pădurilor României. Am început demersurile pentru realizarea unui sistem pe care mulți îl consideră veriga lipsă din pachetul de măsuri pentru lupta împotriva tăierilor ilegale: sistemul de monitorizare video pe drumurile forestiere. Sunt convins că acest nou sistem, alături de SUMAL 2.0 și de monitorizarea prin satelit, va duce la anihilarea completă a hoților de lemne. Practic, activitatea  acestora va rămâne fără obiect. Valoarea medie pe care o luăm în calcul este de aproximativ 40.000 lei pentru fiecare sistem. Vorbim despre minim 3 camere video de înaltă rezoluție, cu posibilitate de identificare automată a numerelor de înmatriculare, detecție a mișcării, sistem de vizualizare pe timp de noapte, ecrane de monitorizare, pupitru de comandă, precum și alte elemente de interconectare a tuturor sistemelor de monitorizare. Important este să beneficiem de digitalizare, să beneficiem de aplicații care să poată să interpreteze în timp real ceea ce se întâmplă în pădurile României. Așa cum  le monitorizăm din satelit suntem obligați să le monitorizăm  și de la nivelul solului. Facem pași importanți în fiecare zi împotriva acestui fenomen – furtul de pădure din România”.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor informează că „sistemele de supraveghere video vor fi amplasate în zonele cu risc ridicat în ceea ce privește tăierile ilegale. La alegerea zonelor s-a luat în calcul suprafața de pădure din fiecare județ, volumul exploatat și transportat, precum și cuantumul tăierilor ilegale identificate.În ceea ce privește alegerea punctelor de instalare a camerelor video, acestea se vor afla pe drumurile forestiere, în apropierea intersecțiilor cu drumurile publice, în zone intens practicate de transportatorii de masă lemnoasă”.

În acest moment, sunt funcționale două astfel de sisteme de supraveghere: unul în județul Prahova, gestionat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și celălalt, în județul Suceava, instalat și utilizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”(INCDS).

Proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru limitarea tăierilor ilegale poate fi consultat aici: http://www.mmediu.ro/articol/mmap-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-ordonanta-de-urgenta-privind-unele-masuri-pentru-limitarea-taierilor-ilegale/3898

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Analiză Storia – orașele și cartierele în care românii găsesc cu ușurință locuri de parcare

Alexandria, Râmnicu Vâlcea și Drobeta-Turnu Severin sunt orașele din...

BCR Leasing oferă clienților microîntreprinderi și PFA acces 100% digital la contractele active de finanțare, direct în ecosistemul George

Banca Comercială Română (BCR) extinde funcționalitățile din platforma digitală...

Prețul aurului, aproape de recordurile istorice: 2.400 de dolari/uncie 

Prețul aurului a crescut de la 1.991 de dolari...