Mulţumire conjuncturală, îngrijorare în perspectivă ale mediului de afaceri german din România

Date:

În Raportul de conjunctură privind România anului 2018 realizat de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), reprezentanţii mediului de afaceri german în ţara noastră se relevă ca mulţumiţi de situația actuală a propriilor firme, „dar multe companii privesc tot mai îngrijorate spre evoluția țării ca amplasament investițional, pentru că sustenabilitatea și efectele pozitive ale măsurilor luate de guvern sunt puse sub semnul întrebării, iar investițiile în factorii importanți pentru investitori, care ar asigura stabilitatea amplasamentului pe termen lung, nu se realizează sau întârzie”.

Raportul a fost realizat pe bază de chestionar, cu participarea a 130 de companii cu capital german. 56% din respondenţi au declarat că apreciază „situația propriei firme ca fiind bună în prezent”, faţă de 55% în 2017 şi 50% în 2016. 60% din cei chestionaţi estimează că „situaţia de anul acesta se va îmbunătăți”; pentru anul trecut, apreciarea echivalentă a fost de 53%, iar pentru 2016, a fost de 61%.

În contextul de bilanţ referitor la anul trecut, Sebastian Metz, directorul general al AHK România, a reiterat îndeosebi „tema veşnică a disponibilităţii personalului calificat”, considerând-o una dintre cele mai importante teme ale economiei germane reprezentate în România. Resursa umană ca problemă de mare importanţă a fost semnalată la rândul său de Dragoş Anastasiu, preşedintele AHK România.

Pornind de la conjunctura actuală şi de la prefigurările economice, „AHK România solicită Guvernului României din nou să grăbească investițiile în domeniile-cheie precum educație, infrastructură, sănătate, să ia măsuri pentru stoparea migrației forței de muncă pentru a reduce actuala criză de personal și să intensifice modernizarea administrației publice”. Totodată AHK România accentuează: „Rămânem în continuare un partener de încredere pentru autoritățile publice și ne reafirmăm disponibilitatea la un dialog constructiv”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Abonamentele Netflix bazate pe reclame sunt profitabile

Netflix este incontestabil numărul unu în sectorul divertismentului. Cele...

Consiliul Național al IMM susține orientările politice ale Ursulei von der Leyen

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din...