Compania BRD Asset Management, componentă a BRD – Groupe Société Générale, specializată în administrarea de investiții, a lansat încă patru fonduri deschise de investiții: două reprezintă o formă nouă pe piața produselor de profil din România, fiind fonduri cu orizont de timp prestabilit, BRD Orizont 2035 și BRD Orizont 2045, iar alte două sunt BRD Oportunități și BRD Euro Simplu. Toate constituie o extindere cu 50% a portofoliului de produse destinate investițiilor. 

Mihai Purcărea (foto), CEO BRD Asset Management: „Fondurile de investiții nou lansate completează gama de produse din portofoliul BRD Asset Management, oferind strategii noi, complementare, prin care ne dorim să ajutăm cât mai mulți investitori să își atingă obiectivele investiționale. Prin Fondurile cu Orizont de Timp Prestabilit, ne propunem să oferim clienților mai mult decât un produs și anume o strategie automatizată pentru îndeplinirea unor obiective specifice. BRD Oportunități își propune să fie cel mai flexibil produs din gama BRD Asset Management. Este un fond de investiții liber de constrângeri în decizia de a investi, având flexibilitatea să caute oportunități de investiții diverse, în funcție de context. Iar BRD Euro Simplu va oferi clienților posibilitatea de a plasa resursele în euro cu scopul obținerii unor performanțe financiare stabile în condiții de lichiditate ridicată. Sperăm ca noile noastre produse să vină în întâmpinarea nevoilor investiționale ale clienților noștri.”

Bogdan Tudosie, Head of Sales BRD Asset Management: „Fondurile cu Orizont de Timp Prestabilit (TDF) oferă o metodă de a pune economiile pe autopilot: investițiile se modifică gradual dinspre active considerate mai riscante precum acțiunile către active conservatoare precum obligațiunile, pe măsură ce fondul se apropie de data țintă. Reprezintă o metodă de a economisi «setează și uită/set it and forget it». Istoria a demonstrat că, în timp, cei care au investit în TDF au performat în medie cu 2,3% pe an mai bine decât investitorii care nu au investit în astfel de fonduri. Orice investitor cu un obiectiv setat în preajma celor doi ani țintă, 2035 sau 2045,  poate cumpăra unități în cele două fonduri BRD Orizont, care îi oferă acces la o strategie dinamică, adaptată nevoii sale. Fie că este vorba de educația copiilor, o casă nouă, pensie sau pur și simplu o rezervă pentru zile negre, aceste fonduri ajută investitorul să implementeze o strategie simplă pentru obiectivul său.”

BRD Orizont 2035 și BRD Orizont 2045 primele Target Date Fund – TDF (fonduri cu orizont de timp prestabilit) lansate în România, combină o întreagă strategie investițională în câte un singur fond. Au fost lansate pe piața internațională în 1994 în SUA, „concepute să rezolve unele dintre cele mai complicate probleme din investiții: alocarea potrivită a activelor, corelarea investițiilor cu orizontul de timp, profilul de risc și rebalansarea periodică a portofoliului”.

Lansate acum la noi, BRD Orizont 2035 se adresează clienților care au un obiectiv investițional de 10-15 ani, de exemplu educația copiilor, o casă nouă sau pensie, în timp ce BRD Orizont 2045 este potrivit clienților cu un obiectiv investițional care se întinde pe 20-25 de ani (pensie sau alte obiective pe termen lung).

Fiecare din cele două fonduri BRD Orizont va avea două clase, lei și euro, iar investițiile în acțiuni se vor realiza diversificat: aproximativ 60% din investiții vor fi cu expunere internațională, 40% vor fi destinate pieței locale de capital. Implementarea va fi realizată prin investirea în alte fonduri de investiții, precum și în active individuale.

Mihai Purcărea: „Deși pe termen scurt acțiunile sunt mai volatile decât instrumentele cu venit fix, pe termen lung istoria ne arată că acțiunile sunt în realitate mai puțin riscante decât obligațiunile, când judecăm în termeni reali. Acest lucru se întâmplă pentru că instrumentele sigure pe termen scurt, au de multe ori randamente sub rata inflației și astfel pierd din puterea de cumpărare.”

BRD Oportunități este caracterizat printr-o „strategie flexibilă, putând investi fără constrângeri în cele mai interesante oportunități din piețele de acțiuni, dar și de obligațiuni. Este un fond de investiții mixt, cu o alocare pe termen lung de 60% acțiuni și 40% instrumente cu venit fix. Obiectivul fondului este de a realiza o creștere a valorii pe termen lung prin valorificarea oportunităților de investiții, fără să fie constrâns de o anumită zonă geografică sau tip de instrument. Va putea fi cumpărat in lei, euro și dolari și se potrivește clienților care doresc să investească în acțiuni și care fie nu își doresc o expunere predefinită, fie vor flexibilitate mare din partea fondului, pentru a putea investi în diverse oportunități care pot prezenta interes”.

Alexandru Combei, director de investiții BRD Asset Management: „Chiar dacă pe termen lung randamentele oferite de principalele clase de active sunt destul de predictibile, fiind corelate cu evoluțiile economiilor și nivelul dobânzilor, pe termen scurt și mediu apar de multe ori anomalii precum scăderi sau creșteri nejustificate ale prețurilor activelor financiare. Printr-o alocare flexibilă a investițiilor și un orizont de timp adecvat, fondul BRD Oportunități va încerca să valorifice în mod activ oportunitățile care apar în piețele financiare.”

BRD Euro Simplu este definit ca „un fond de instrumente cu venit fix, destinat investițiilor pe termen scurt, cu o perioadă minimă recomandată de doar o lună. Acest instrument se potrivește clienților care vor să plaseze disponibilitățile în euro pe termen scurt și care vor performanțe financiare stabile și lichiditate ridicată pentru investițiile lor”. 

Bogdan Tudosie: „Suma optimă pentru investiții trebuie stabilită în funcție de specificul fiecărui investitor, neexistând bariere în acest sens. De cele mai multe ori, o strategie bună, care sporește șansele de a atinge obiectivele financiare, este aceea de a investi recurent, în fiecare lună. Mulți investitori încep cu 10% din veniturile lunare și în timp, pe măsură ce investitorul capătă experiență și încredere, se poate ajunge către o valoare optimă de 20-30%.”

BRD Asset Management anunță că fondurile sunt disponibile în toată rețeaua distribuitorului BRD, cu documentația necesară specifică fiecărui produs. De asemenea, vor fi disponibile pentru clienți și prin asigurările de viață cu componentă investițională Invest Benefit+ oferite de BRD Asigurări de Viață. 


DISTRIBUIȚI