Noi perdele forestire în județele Călărași, Ialomița, Brăila

Date:

Obiectiv de însemnătate deosebită în domeniul silviculturii, amenajarea de perdele forestiere beneficiază de un cadru pentru extindere prin aprobarea de către guvern, la inițiativa Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a hotărârilor „privind aprobarea amplasamentelor și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrărilor de utilitate publică de interes național – pentru perdele forestiere de protecție a Autostrăzii A2, în județul Călărași, de pe raza localității Borcea și în județul Ialomița, de pe raza localităților Fetești și Stelnica, precum și pentru cele de pe raza localităților Ianca și Traian din județul Brăila”. Ca urmare, vor fi împădurite peste 57 ha.

Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor, subliniază că „România are nevoie de aceste perdele pe autostrăzi și drumuri naționale pe o lungime totală de 1.750 de km, adică circa 5.250 de ha. În prezent, avem documentație tehnică pentru 700 de ha din necesarul de perdele de protecție. Este un proiect mare, care trebuie continuat an de an. Perdelele sunt garanția protecției drumurilor și siguranței traficului, în mod special în vârfurile sezonului de iarnă, dar și pe timpul verii, atunci când acționează împotriva fenomenului de deșertificare, precum și ca bariere în calea prafului transportat de vânt”.

Prin noile hotărâr ale guvernului, au fost aprobate „amplasamentul lucrărilor, sursa de finanțare, declanșarea procedurii de expropriere, lista proprietarilor cunoscuți, sumele individuale cuvenite proprietarilor și termenul în care sumele individuale aferente despăgubirilor se virează proprietarilor de imobile”.

Obiectivul de investiții „Perdele forestiere de protecție a Autostrăzii A2, județele Călărași și Ialomița, de pe raza localităților localităților Borcea, Județul Călărași şi Fetești și Stelnica, Județul Ialomița”, are o valoare totală de 3.759.391 lei, iar suprafața efectivă de împădurit este de 29,4410 ha. Suprafața supusă exproprierii necesară lucrărilor de realizare a perdelelor forestiere de protecție pentru acest obiectiv de investiții este de 29,2644 ha – teren agricol, iar valoarea despăgubirilor aferentă terenurilor aflate pe coridorul de expropriere este de 351.509 lei lei, sumă alocată din bugetul de stat.

Pentru DN 2B, județul Brăila, localitățile Ianca și Traian, suprafața aferentă imobilelor proprietate privată pentru care se propune declanșarea procedurilor de expropriere necesară lucrărilor de realizare a perdelelor forestiere este de 27,9922 ha – teren agricol, iar sumele estimate spre a fi acordate proprietarilor pentru imobilele proprietate privată supuse exproprierii sunt în cuantum total de 917.536 lei. Obiectivul de investiții „Perdele forestiere de protecție a Drumului național DN 2B, Județul Brăila, de pe raza localităților Ianca și Traian, Județul Brăila” are o valoare de 2.914.000 lei, cu o suprafața efectivă de împădurit de 28,065 ha.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a fost declarată expropriator în numele statului român și unitate contractantă pentru înființarea perdelelor forestiere de protecție a căilor de comunicație, prin Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție și Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local. Exproprierea pentru cauză de utilitate publică și preluarea în administrare de către RNP Romsilva a suprafețelor de teren necesare realizării perdelelor forestiere de protecție a căilor de comunicație, va conduce la îmbunătățirea standardelor de mediu, precum și la diminuarea riscurilor majore, contribuind, totodată, la îndeplinirea angajamentelor României, privind protecția mediului, ca stat membru al Uniunii Europene.

Realizarea acestor proiecte va diminua și preveni producerea fenomenelor de depozitare a zăpezii pe partea carosabilă a Autostrăzii A2 și DN 2B care, pe timp de iarnă, devine din aceste motive, impracticabilă și va conduce, de asemenea, la îndeplinirea Programului național al perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și drumurilor naționale.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...