Sub egida Institutului Confucius al Universității din București „Noul Drum al Mătăsii” este accesibil ca sugestie publicului, prin expoziția de fotografii
cu obiective economice, de infrastructură, comerţ şi turism, cu ilustrări de natură, oameni, tradiţii și obiceiuri, deschisă la Palatul Parlamentului. Având origini multimilenare, Drumul Mătăsii actualizat leagă între ele sisteme economice, culturale, sociale.
La vernisajul expoziției, prof. dr. Luminiţa Bălan, directorul român al Institutului Confucius, a reliefat că noul concept susţinut de Drumul Mătăsii „reprezintă un ideal al conectivităţii economice, culturale, sociale, diplomatice”.
Prof. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, a evidenţiat semnificaţia pentru mediul academic, pentru educaţie în general, de la vârste mici, a vocaţiei dialogului pe care o afirmă deschiderile spre comunicare ale culturii chineze. În acest sens, a subliniat activitatea de peste 60 de ani a Departamentului de limbă şi cultură chineză de la Universitatea din Bucureşti. Totodată, rectorul Mircea Dumitru a reamintit recenta decernare a titlului de Institut Confucius al anului 2017 institutului bucureştean, împreună cu alte 25 de institute similare, în condiţiile în care pe plan mondial sunt mai mult de 500 de asemenea institute.
Zhao Li, consilier cultural al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, a apreciat: „Cultura nu are graniţe. Schimburile culturale deschid o lume mai largă pentru viitorul nostru, ne schimbă nu numai pe noi, ci schimbă întreaga lume. Interacţiunea oamenilor nu a fost niciodată aşa de strânsă cum este acum”.
Prof. dr. Dong Jingbo, directrul chinez al Institutului Confucius din cadrul Universităţii din Bucureşti a făcut o prezentare a conţinutului expoziţiei, cu sublinierea conexiunilor multiple pe care ea le oglindeşte.
Pe aceeaşi linie a interconectivităţii umane şi a formelor de exprimare, studenţi la Universitatea din Bucureşti şi la Universitatea de Limbi Străine din Beijing – Secţia de limba română, profesori, cursanţi ai Institutului Confucius, elevi ai liceelor unde se predă limba chineză (Colegiul Economic „A.D. Xenopol”, Liceul cu Program Sportiv „Mircea Eliade” Bucureşti, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Bucureşti) au prezentat momente de esenţă literară, muzicală, sportivă, coregrafică şi de creaţie vestimentară