Oportunități de afaceri România – Republica Moldova

Date:

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova, a XVIII-a ediţie a „Zilei oportunităţilor de afaceri”, dedicată prezentării posibilităților de extindere a afacerilor cu parteneri din această țară.

Iuliu Stocklosa, preşedintele CCIB: „Relațiile comerciale și economice dintre statele noastre sunt privilegiate și au la bază nu numai rațiuni economice. Avem istorie, cultură și tradiții comune, vorbim aceeași limbă și sperăm într-un viitor bazat pe aceleași idealuri, respectiv o viață mai bună pentru cetățenii celor două state în cadrul marii familii a Uniunii Europene, din care România deja face parte.” 

Organizatorii subliniază că, „în cadrul acestei ediţii, oameni de afaceri din diverse domenii de activitate au avut posibilitatea de a se întâlni într-un cadru structurat cu: E.S. Victor Chirilă, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în România; dr. Doru – Claudian Frunzulică, vicepreședinte al Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), copreședinte al Consiliului de Export; Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, iar prin platforma Zoom cu Mircea Păscăluță, secretar de stat, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova. 

Totodată, participanții au aflat informații tehnice valoroase de la: Alexandru Jipa-Teodoros, director, Direcția Relații cu R. Moldova (Ministerul Afacerilor Externe); Răzvan Pîrcălăbescu, director cabinet ministru (Ministrul Economiei); dr. Mihai Ionescu, co-președinte al Consiliului de Export (CEXP), din partea privată; Claudiu Ardeleanu, director general, Direcția Generală Proceduri Vamale și în Domeniul Produselor Accizabile (Autoritatea Vamală Română); Silvia Grosu, legal manager, Moldova IT Park, iar prin platforma Zoom, de la: Natalia Iepuraș, administrator principal, Zona economică liberă Ungheni-Business; Sergiu Iordan, reprezentantul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) din Republica Moldova. 

Principalele subiecte abordate au vizat: situaţia actuală şi tendinţele în comerţul exterior cu Republica Moldova; potenţialul economic al acestei ţări; domeniile în care pot fi dezvoltate proiecte în cooperare; stimulente și facilități, inclusiv în domeniul comercial și vamal; oportunități de finanțare a proiectelor prin diverse programe (de exemplu, Construct Plus și Start Up Nation Diaspora în România, respectiv, programele gestionate de ODA în Republica Moldova). 

Oficialii români și din Republica Moldova au vorbit pe larg despre proiectele investiționale privind dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare și fluviale menite să faciliteze schimburile comerciale între cele două țări. Totodată, au fost punctate marile proiecte în domeniul energetic (conducte de transport gaz, linii de înaltă tensiune, rețele electrice) pe care țara vecină dorește să le realizeze în perioada următoare, fiind lansată către firmele românești invitația de a participa la licitațiile ce urmează a fi deschise de ministerele responsabile. Complementar, au fost evidențiate și oportunitățile de afaceri și investiționale generate de nevoia de interconectare digitală și în sectorul telecomunicațiilor. 

În ceea ce privește schimburile comerciale, s-a pus accent pe importanța diversificării produselor și serviciilor ce fac obiectul comerțului exterior bilateral, precum și pe necesitatea creșterii ponderii produselor cu valoare adăugată mare, în contextul în care potențialul celor două țări este insuficient valorificat”.

CCIB precizează că, „la 30 noiembrie 2023 (date disponibile), schimburile comerciale bilaterale au atins 3,2 miliarde USD, nivel apropiat cu cel al perioadei similare din 2022, din care livrările românești 2,1 miliarde USD, iar intrările de mărfuri din R. Moldova, 1,1 miliarde USD. R. Moldova ocupa locul 5 în topul țărilor de destinație extra-UE a mărfurilor românești (după Turcia, Ucraina, Marea Britanie și SUA) și locul 9 între între statele necomunitare, furnizoare de produse în țara noastră. Conform Oficiului Național Registru Comerțului (ONRC), la 31 decembrie 2023 erau înregistrate în țara noastră 7.507 firme cu capital din R. Moldova, reprezentând 3% din totalul firmelor cu capital străin din România, cu un capital social subscris în valoare de 89,5 milioane USD, respectiv 0,14% din totalul investițiilor străine, situând R. Moldova pe locul 34 între statele investitoare în România”.

Foto: CCIB

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...