Pădurile, schimbările climatice și criza energetică

Date:

„Importanța pădurilor în contextul provocărilor generate de schimbările climatice și al crizei energetice care afectează în prezent statele europene” a constituit tema simpozionului din cadrul Manifestărilor Internaționale ale Silvicultorilor, organizate de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva la Băile Felix. Au participat specialiști din Federația Silva, Federația pentru Apărarea Pădurilor, Societatea Inginerilor Silvici „Progresul Silvic”, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Asociația Administratorilor de Păduri din România, Asociația Forestierilor din România – ASFOR, Facultatea de Silvicultură a Universității Ștefan cel Mare Suceava, Facultatea de Protecția Mediului a Universității din Oradea, precum și specialiști din Republica Moldova, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Conf. univ. dr. ing. Cătălin Roibu (Facultatea de Silvicultură Suceava), a prezentat un referat având ca subiect „Lemnul: material și sursă de informații”.

Șef de lucări dr. ing. Ruben Budău (Facultatea de Protecția Mediului Oradea) a susținut o expunere privind „Biomasa lemnoasă – o soluție pentru criza actuală energetică?!”.

Hasan Turkyilmaz (președinte Camera Inginerilor Silvici din Turcia) și Ismail Belen (director de relații internaționale) au abordat „Importanța pădurilor în contextul provocărilor generate de schimbările climatice”.

O contribuție științifică valoroasă au avut profesorii raprezentanți ai Facultății de Silvicultură a Universității din Lviv, Ucraina, prin tema „Provocări actuale pentru gestionarea durabilă al pădurilor din Ucraina în contextul schimbărilor climatice, crizei energetice și războiului”.

Ghenadie Grubâi, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură „Sindsilva”, Republica Moldova, a vorbit despre „Aspecte privind pădurile din Republica Moldova în contextul schimbărilor climatice și a crizei energetice”.

Teme importante abordate în cursul simpozionului au fost și „Modul de punere în aplicare a proiectului strategic privind măsurile și acțiunile de realizat pentru recoltarea și valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, preponderent ca lemn fasonat începând cu anul 2025” (ing. Adrian Oprea, Direcția Silvică Timiș); „Incendiile, schimbările climatice, criza energetică” (Arturo Garcia Bernat și Manuel Garcia Algarra, Sindicatul Lucrătorilor din Industrie, Comerț și Servicii din Spania), „Lemnul este cheia decarbonizării sectorului european al construcțiilor” (Adriana Manea, vicepreședinte al ASFOR).

Simpozionul a reliefat „realitatea provocărilor pe care le trăiește, astăzi, personalul silvic și anume că doar prin implicarea silvicultorilor, indiferent de locul unde își desfășoară activitatea, vor fi identificate cele mai bune soluții pentru menținerea sau, după caz, pentru restabilirea echilibrului între funcțiile economice, sociale și ecologice ale pădurilor”.

Ing. Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva,a conchis: „Manifestările Internaționale ale Silvicultorilor sunt, în opinia mea, o dovadă în plus că prin munca noastră a silvicultorilor, pădurile pe care le apărăm și le îngrijim, au un trecut glorios, un prezent respectabil și un viitor de care urmașii noștri vor fi mândri!”

Foto: Federația Silva 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...