Parteneriat Consiliul Patronatelor ESG din România – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin

Date:

Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR) anunță că „a aderat la Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), stabilind astfel un parteneriat care conduce la întărirea vocii patronatelor în dialog cu autoritățile și revitalizarea mecanismelor de dialog social. 

Cele două organizații, prin calendarul comun, vor pune față în față decidenții politici, mediul de afaceri și alte părți interesate, pentru a stabili soluții concrete dedicate dezvoltării sustenabile a economiei, mai ales în condițiile în care, din 2025, companiile cu o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro vor trebui să elaboreze rapoarte de sustenabilitate, potrivit CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive/Directiva UE 2022/2464). 

Treptat, în următorii ani, obligativitatea de raportare se va extinde la toate companiile, mai întâi la cele cu peste 500 de angajați, până la cele mai mici întreprinderi din Uniunea Europeană, sub 250 de angajați. De la 1 ianuarie 2026, IMM-urile listate și alte întreprinderi trebuie să aibă în vedere că, începând de anul următor (2027), vor fi obligate să prezinte rapoarte pentru activitatea din anul anterior. IMM-urile au și posibilitatea de a opta pentru excluderea de la raportare până în 2028.

Totuși, așa cum a atras atenția CPESGR încă din luna februarie, criteriile de raportare sunt departe de a fi clarificate. Standardele ESRS (European Sustainability Reporting Standards, adoptate în iulie 2023), pentru aplicarea CSRD, împreună cu noile standarde ESRS pentru IMM-uri, totalizează 568 de pagini, la care se adaugă consultarea unor documente la care fac trimitere. Specialiștii din diferite domenii care țin de mediu (Environment), relații de muncă și aspecte sociale (Social) și guvernanță corporativă (Governance) au nevoie de formare aprofundată și instrumente rapid implementabile, apoi este nevoie de eforturi susținute pentru informarea mediului de afaceri”.

Daniela Adriana Marișcu, președinte al Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR): „În demersurile noastre de a deveni cea mai relevantă voce în problematica ESG, am decis să ne alăturăm CONAF, una dintre cele mai active organizații patronale din România, ale cărei valori le împărtășim. Sunt convinsă că, odată ce vom avea o voce comună, reprezentativă, mesajele noastre vor ajunge mai bine la publicul țintă: mai întâi către mediul de business, apoi la toate celelalte părți interesate. Companiile din România pot crește în mod sustenabil, dar într-un mod adecvat resurselor și expertizei de care dispun, astfel încât criteriile ESG să fie un motiv de creștere economică, nu un obstacol în calea dezvoltării.”




Cristina Chiriac, președinte al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF): „Avem nevoie de voci puternice în accelerarea atingerii țintelor de sustenabilitate pentru 2030 și mediul de afaceri trebuie să asimileze dezvoltarea sustenabilă ca sprijin în creșterea de business. Paradigma finanțărilor, dinamica resurselor umane, profitul în general – toate vor fi condiționate de raportările non-financiare. CONAF caută parteneri cu agende solide și profund documentate, vectori cu energie pentru a mișca comunitățile în direcții pozitive. 

Incluziunea, cu statutarea unor cote de gen, educația vocațională, digitalizarea sunt temele cărora CONAF le-a adresat proiecte legislative solide, determinând sinergii cu spectru extrem de larg, de la decidenți la beneficiari și avem credința că parteneriatul cu Consiliul Patronatelor ESG din România va aduce un plus valoare real comunităților de business locale, în eforturile lor de scalare și creștere a profitului. Între cei pe care noi i-am identificat drept actori activi se numără Consiliul Patronatelor ESG din România și ne bucurăm că ni se alătură, pentru a contribui împreună la creșterea gradului de informare privind sustenabilitatea business-urilor. 

Ne dorim ca toate companiile din România să știe exact ce au de raportat în privința sustenabilității și ce măsuri pot implementa pentru îndeplinirea acelor criterii.”

CPESGR subliniază că, în cadrul CONAF, „va aduce o expertiză diversă de la membri precum Institutul Bancar Român, Institutul de Administrare a Afacerilor (ASEBUSS), asociația European Mentoring and Coaching Council România (parte din EMCC Global), Asociația NIA Neurodiversity Academy – care dezvoltă proiectul CAMPUS NIA – un proiect unic în România pentru adolescenții și adulții cu autism, Asociația Digital Innovation Zone – Hub European de Inovare Digitală din regiunea de Nord-Est a României, alături de editori ai publicațiilor: Revista Cariere și HR Manager, Club Antreprenor, Revista Patronatului Român și Business Voice”.

Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR) este caracterizat ca „o comunitate de business care apără, reprezintă și promovează interesele companiilor din România, facilitează dezvoltarea afacerilor membrilor de patronat, care își propun să construiască business-uri sustenabile. Organizația acționează pentru eficacitatea dialogului social și consolidarea unei voci comune, vizând să pună în lumină activitatea și performanța oamenilor de afaceri din România, contribuind, astfel, la generarea modelelor de bune practici și la recunoașterea contribuției afacerilor și a patronatului, ca sumă a angajatorilor, la dezvoltarea comunităților. Conducerea CPESGR este formată din antreprenoarea Daniela Marișcu, secondată de Andrei Botiș (vicepreședinte) și Cezar Iulian Armașu (director general)”.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este „cea mai importantă confederație din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autoritățile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creștere economică sustenabilă și sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă̆ ca urmare a necesitații de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 12 patronate, 20 asociații, 27 sucursale și peste 5.500 de companii, peste 170.000 de angajați.

CONAF organizează̆ evenimente importante pentru societatea românească̆, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltă și finalizează proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale. 

Printre proiectele CONAF, amintim Pactul pentru Tineri, Maratonul pentru Educație Antreprenorială, DigitalUP, Pactul pentru Muncă – în parteneriat cu FPPG, Pactul pentru Educație Antreprenorială , Romanian Venture Forum seria de dialoguri deschise, Turismul Românesc: Între impas și oportunitate, ce au generat pe lângă̆ ecourile în spațiul public, decizii legislative schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, în scopul găsirii soluțiilor optime și celor mai bune strategii de viitor.

Consiliul Director CONAF: Cristina Chiriac, Dana Nuță, Anca Damour, Alina Gamauf, Camelia Șucu, Tatian Diaconu, Marius Ghenea, Nicoleta Munteanu, Gabriela Montoiu, Hildegard Brandl, Corneliu Bodea, Amalia Năstase, Viorica Pușcaș”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...

Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin

Mișcările de pe piața cripto au fost destul de...

Finanțarea companiilor

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)