Parteneriatul public – privat: Cheia pentru implementarea măsurilor concrete pe piața muncii

Date:

Un proiect pilot în parteneriat public-privat poate fi cheia de accelerare și implementare a măsurilor concrete propuse de mediul de afaceri pentru flexibilizarea pieței muncii din România. Aceasta este principala concluzie rezultată în urma discuțiilor purtate între Ministrul Muncii și Justiției Sociale, doamna Raluca Turcan, și reprezentanții Pactului pentru Muncă – PPM. Ideea unui proiect pilot între minister și mediul privat, cu un manager de proiect care să lucreze la implementarea măsurilor venite dintre privat către stat în vederea creării unei piețe a muncii eficiente a fost îmbrățișată de Ministrul Muncii și Justiției Sociale. De asemenea, s-a discutat și despre reducerea muncii la negru, debirocratizarea și digitalizarea pe piața forței de muncă. 

Raluca Turcan, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, a declarat: „Apreciez implicarea mediului de afaceri în rezolvarea problemelor din piața muncii și cred că orice soluție este binevenită. Parteneriatul public – privat este un prim pas în cooptarea mediului privat în actul de legiferare și implementare de soluții viabile, benefice unei funcționari eficiente a pieței muncii.  În concordanță cu propunerile din Pactul pentru Muncă, intenționăm să prelungim măsurile de sprijin pentru cei care angajează zilieri sau sezonieri, vom sprijini sectorul HORECA și ne dorim să avem un grad redus al muncii nefiscalizate.” Ministrul Muncii și Justiției Sociale a vorbit și despre „noi legi surpriză care vor ajuta şi economia României în următoarele două săptămâni.”

La rândul său, Președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF, Cristina Chiriac, inițiatorul Pactului pentru Muncă, a declarat: „Mă bucur că avem deschidere din partea instituțiilor statului și că se dorește implementarea soluțiilor venite din partea mediului de afaceri. Pactul pentru Muncă este un proiect care vine cu soluții la probleme din piața muncii și constat cu bucurie că ceea ce s-a dezbătut la Cluj, de exemplu, privind situația asistaților sociali, iată că prinde contur și se fac pași pentru reinserția acestora în câmpul muncii. Sunt măsuri punctuale, dar care, aplicate coerent, conduc la flexibilizarea și eficientizarea pieței muncii în relația angajat – angajator – stat.”

Dragoș Anastasiu, Președinte al Camerei de Comerț și Industrie Româno – Germane, prezent la întâlnirea cu Ministrul Muncii și Justiției Sociale, a adus în discuție “Kurzarbeit” și nevoia ca industriile grav afectate de pandemie să primească finanțare prin acest program. „Industriile profund afectate, cum ar fi ospitalitate, evenimente, sport și așa mai departe, trebuie să primească sprijinul alocat de stat pentru a supraviețui în continuare. Mizez pe implicare și soluționarea sincopelor apărute astfel încât să nu mai întâmpinăm probleme în această zonă pe viitor.” Raluca Turcan a dat asigurări că aplicarea „Kurzarbeit” va aduce beneficii atât angajaților cât și angajatorilor, stimulând pe cei din dintâi, rămași fără obiectul muncii, din cauza pandemiei. 

La întâlnirea cu Ministrul Muncii și Justiției Sociale au participat: Cristina Chiriac – Președinte CONAF, Nicoleta Munteanu – Vicepreședinte Asociația Națională a Antreprenorilor, Andreea Negru – Președinte Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton, Magda Volonciu – profesor universitar doctor în dreptul muncii, Dragoș Anastasiu – Președinte al Camerei de Comerț și Industrie Româno – Germane și Cătălin Niță – Director General Federația Patronală Petrol și Gaze, co-inițiator al Pactului pentru Muncă.

Principalul obiectiv al documentului Pactul pentru Muncă  îl reprezintă identificarea soluțiilor și a strategiilor care pe termen scurt și mediu pot contribui la echilibrarea pieței forței de muncă în România și crearea unui cadru legislativ care să asigure o evoluție coerentă a pieței muncii.

Pactul pentru Muncă reprezintă o inițiativă demarată în anul 2019 de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) împreună cu Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG). Din anul 2020 s-a alăturat, în calitate de partener strategic și Confederația Patronală CONCORDIA. Ulterior, pe parcursul proiectului s-au alăturat Confederația Patronală din Industria Română (CONPIROM), Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA), Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA), Camera de Comerț și Industrie Româno – Germană (AHK), Academia de Studii Economice din București (ASE), Universitatea București și SCA Magda Volonciu și Asociații.

Proiectul Pactul pentru Muncă a fost dezbătut și agreat cu majoritatea partidelor politice, fiind un document care reprezintă un consens de principiu al factorilor politici în vederea soluționării problemelor actuale din piața muncii și identificării de oportunități de dezvoltare și emancipare pe termen mediu și lung. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...