Patrimoniu arhitectural reconstituit virtual

Date:

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti prin Centrul Expoziţional Documentar (CED UAUIM), în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Teritorială Bucureşti a început un demers interdisciplinar de reconstituire virtuală a unor clădiri şi zone ale Bucureştilor din vremuri mai mult sau mai puţin rămase în urmă. Cu mijloace ale tehnologiei avansate de realitate augmentată, ne vor deveni accesibile Muzeul Simu, Biserica Enei, Cartierul Uranus, Calea Moşilor, Mănăstirea Văcăreşti etc. Începtul este făcut cu Muzeul Simu, prin proiectul cultural „Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu şi rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în Bucureşti în perioada comunistă”, finanţat din Fondul Timbrul Arhitecturii. Primele detalii şi secvenţe din ce s-a făcut până acum au fost prezentate de coordonatorul proiectului, Claudia Popescu, muzeograful Centrului Expoziţional Documentar al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, arh. Ştefan Bâlici, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, dr. arh. Andreea Iosif, profesor de grafică pe calculator la UAUIM, realizatoarea remodelării digitale a clădirii, spaţiilor şi exponatelor Muzeului Simu. În esenţă, exteriorul clădirii şi sala 1 din muzeu vor fi refăcute virtual cu acurateţe, iar celelate patru săli cu piesele din ele vor fi modelate într-o măsură mai mică a detaliului. Până acum, din luna mai, anul acesta, s-au realizat scanarea tridimensională şi fotogrametrierea a 30 de exponate care se aflau în Muzeul Simu şi acum se găsesc la muzeul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism, la Muzeul Municipiului Bucureşti, la Muzeul Naţional de Artă – Muzeul Colecţiilor de Artă, precum şi remodelarea exteriorului clădirii (foto), aflate până în 1964 pe bulevardul Magheru, pe actualul spaţiu cu parcare, iarbă şi bănci din faţa blocurilor „Eva” şi „ONT”. Ce s-a făcut până acum din proiectul de remodelare este încărcat pe platforma Sketchfab. Durata realizării întregului proiect este estimată la un an. Rezultatele vor fi disponibile pe contul de Sketchfab al CED UAUIM Centrul Expozitional Documentar UAUIM (@muzeulscoliidearhitectura); pe site-ul CED UAUIM Proiectul Reconstrucţia în mediu virtual a Muzeului Simu; pe pagina de FB https://www.facebook.com/CentrulExpozitionalDocumentarUAUIM şi instagram https://www.instagram.com/muzeulscoliidearhitectura/ ale CED UAUIM. 

Prezentarea proiectului a fost făcută în cadrul oferit de o construcţie a Bucureştilor ea însăşi de parimoniu: Casa de Târgoveţ de pe Calea Şerban Vodă, una dintre cele mai vechi case păstrate în oraş, casă unde, în această perioadă, este deschisă o expoziţie de mărturii referitoare la demolarea cartierului Uranus în anii ’80.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...