Perspective favorabile dezvoltării relațiilor comercial-economice româno-tunisiene

Date:

În cadrul unei noi vizite la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Excelenţa Sa Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Tunisiene în România, s-a întâlnit cu noul preşedinte al Camerei bucureștene, ing. Iuliu Stocklosa. 

Întrevederea, la care a participat, de asemenea, prof. dr. Ion Hohan, președintele Secțiunii Servicii, vicepreședinte al CCIB, a prilejuit doamnei ambasador ocazia de a transmite felicitări și urări de succes domnului Iuliu Stocklosa în noua sa calitate de președinte al unei importante și istorice instituții camerale, exprimându-și convingerea că buna colaborare anterioară, demonstrată și prin succesul webinarului dedicat investiţiilor bilaterale româno-tunisiene, organizat la începutul lunii februarie a.c. în parteneriat cu CCIB, va continua. Astfel, în perioada următoare, webinarul amintit va fi urmat de alte evenimente promoționale în domenii de interes pentru firmele din cele țări cum ar fi energia, turismul și agricultura.

„Faptul că dintre cele peste 100 acorduri de cooperare semnate cu instituții similare din întreaga lume, în 5 avem ca parteneri camere de comerț și industrie regionale din Tunisia, reflectă locul prioritar pe care îl deține acestă țară în strategia CCIB de relații economice internaționale. În același timp plasarea Republicii Tunisiene, în anul 2020, pe locul 2 între partenerii comerciali din Africa, fiind a doua țară, atât ca destinație a produselor românești, cât și ca piață de origine în cadrul schimburilor comerciale ale României cu țările africane, reflectă potențialul oferit de cele două economii”, a declarat președintele Camerei bucureștene.

În vederea identificării intereselor concrete de cooperare ale firmelor din cele două țări s-a convenit ca în luna iunie a.c. să fie organizate contacte în mediul virtual între CCIB și camerele de comerț partenere din Tunisia, începând cu CCI Tunis, iar ulterior webinarii sectoriale.

Mulțumind pentru vizită, președintele Stocklosa a invitat pe Excelența Sa Raja Jhinaoui Ben Ali să revină în Camera bucureșteană, atât pentru participarea la evenimente promoționale având ca scop dezvoltarea relațiilor comercial-economice bilaterale, cât și pentru organizarea de evenimente proprii cu caracter economic, cultural, expozițional în spațiile generoase oferite de Palatul CCIB.


Informații de background

Schimburile comerciale româno – tunisiene, au atins, în primul trimestru al anului 2021 (date disponible), valoarea de 94 milioane USD, în creștere cu 60% comparativ cu perioada similară din 2020, Tunisia fiind al doilea partener comercial al României din Africa (după Maroc). Exportul s-a cifrat la 45,2 milioane USD (+1,9%), locul 4 între statele africane ca destinație a produselor românești (după Maroc, Libia și Africa de Sud). La import s-au înregistrat 48,8 milioane USD (+240%), locul 2 ca țara de origine pentru mărfurile aduse de pe continental african (după Maroc).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...