Piața megatranzacțiilor în sectorul tehnologic înregistrează o creștere rapidă, în pofida unor perturbări fără precedent

Date:

  • 47% dintre directorii executivi din sectorul tehnologic anticipează că profitabilitatea își va reveni complet în 2021
  • Megatranzacțiile au reprezentat 59% din valoarea globală a tranzacțiilor din sectorul tehnologic în 2020 
  • Impactul social și asupra mediului, elemente importante în definirea strategiilor pe termen lung ale companiilor din sectorul tehnologic

Sectorul tehnologic a înregistrat în ultimul an o creștere spectaculoasă a activității de tranzacționare, în pofida incertitudinilor provocate de pandemie, fuziunile și achizițiile (M&A) reprezentând o pârghie esențială de creștere în efortul de redresare al companiilor. Aceasta este una dintre concluziile celei de-a 23-a ediții a studiului EY Technology Global Capital Confidence Barometer (CCB), care evaluează gradul de încredere al companiilor în perspectivele economice, în rândul directorilor executivi din domeniul tehnologic.

În 2020, megatranzacțiile în valoare de cel puțin 5 miliarde de USD au reprezentat 59% din valoarea globală a tranzacțiilor din sectorul tehnologic, un procent în creștere față de 47% înregistrat în 2019. În viitorul apropiat, 16% dintre respondenții din sector planifică tranzacții de impact, cu o valoare de cel puțin 5 miliarde de USD. Potrivit raportului, companiile din sectorul tehnologic au continuat să înregistreze un ritm de creștere mai mare decât cel al pieței în privința profiturilor acționarilor, ceea ce a permis multor companii să genereze câștiguri substanțiale, în pofida unei evoluții mai degrabă modeste a veniturilor și profitabilității.

Per ansamblu, respondenții cu funcții de conducere executivă din domeniul tehnologic privesc cu optimism în viitor, aproape jumătate dintre aceștia (47%) anticipează că profitabilitatea își va reveni complet în acest an (față de 23% dintre toți directorii executivi sondați în cadrul barometrului extins EY). Deși respondenții din domeniul tehnologic admit că perspectivele pentru creșterea organică pe termen scurt sunt caracterizate de dificultăți, 51% intenționează să apeleze la tranzacții M&A în următorul an pentru a-și susține dezvoltarea. 

Cu toate acestea, optimismul este temperat de gradul de competitivitate tot mai ridicat al pieței tranzacțiilor și de impactul tensiunilor geopolitice. 78% dintre directorii executivi din domeniul tehnologic preconizează că se va înregistra o concurență tot mai mare în procesul de ofertare pentru achiziționarea de active în următoarele 12 luni, provenind în principal din zona capitalului privat, în timp ce 81% consideră că problemele geopolitice i-au forțat să facă schimbări în privința investițiilor strategice.

„Lecțiile învățate din această criză globală îi încurajează pe executivi să facă schimbări profunde și de anvergură privind aspectele fundamentale ale afacerilor lor. Pandemia COVID-19 a condus la o accelerare și mai mare a transformării, companiile urmăresc acum nu numai să restabilească performanța anterioară crizei, ci și să își reformeze viitorul pentru o lume post-pandemică. 

Activitatea de tranzacționare în sectorul local de tehnologie a înregistrat o creștere în ultimele 12 luni, pe fondul unor cereri externe mai mari, pentru companii de outsourcing – achiziție de talente, soluții și comerț electronic, precum și soluții care permit extinderea serviciilor pe canale digitale. Un alt factor major, care a influențat creșterea activității de tranzacționare, îl reprezintă faptul că majoritatea companiilor au fost forțate, sub impactul pandemiei, să își extindă serviciile tradiționale pe canalele digitale, vitale în perioada de recesiune”, a comentat Marius Nicolae – Head of Technology, Strategy and Transactions, EY România.

Recrutarea angajaților cu abilități tehnologice și inițiativele cu valoare pe termen lung, principalele preocupări ale directorilor executivi

Pandemia a produs o schimbare și în modul în care companiile de tehnologie abordează retenția celor mai buni angajați. În condițiile în care telemunca oferă acum companiilor o multitudine de oportunități în recrutarea talentelor, 82% dintre respondenții cu funcții de CEO în sectorul tehnologic declară că munca la distanță le-a schimbat perspectiva asupra modelului operațional al afacerii lor în viitor. În același timp, 91% dintre aceștia au indicat că angajații au o influență asupra regândirii strategiilor lor.

Pe lângă planurile de recrutare a talentelor, executivii se concentrează tot mai mult pe identificarea modalităților prin care își pot proteja business-ul în noul context economic. 77% dintre respondenții din sectorul tehnologic consideră important ca organizațiile să vină cu inițiative bine argumentate privind crearea de valoare pe termen lung pentru toate părțile interesate. În mod similar, majoritatea executivilor din domeniul tehnologiei cred că în rândul acestor părți interesate există un grad tot mai mare de conștientizare a impactului social și de mediu al companiilor (79%) și că nu este sustenabil să se concentreze exclusiv pe optimizarea profiturilor (86%). 

Având în vedere că sectorul tehnologic este supus unei monitorizări mai atente din cauza unor factori precum încrederea socială, protecția confidențialității, utilizarea datelor și respectarea reglementărilor, clienții și angajații se așteaptă ca organizațiile tehnologice să își asume un rol de lider în direcția schimbărilor sociale și de mediu. Printr-o comunicare deschisă și transparentă a parametrilor de măsurare a performanțelor și a aspectelor care țin de operațiuni durabile, gestionarea energiei și consumul produselor, companiile pot construi o relație de încredere atât în interiorul, cât și în exteriorul propriilor organizații.

Pentru mai multe informații privind studiul EY Global Capital Confidence Barometer, vizitați ey.com/ccb.

_________________

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 37,2 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.
Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piața serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajați din România și Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informații, vizitați pagina noastră de internet: www.ey.com


Despre studiul EY Global Capital Confidence Barometer

Global Capital Confidence Barometer evaluează gradul de încredere al companiilor în perspectivele economice și identifică tendințele și practicile conducerilor în ceea ce privește modul în care companiile își gestionează planurile referitoare la capital – cadrul EY pentru gestionarea strategică a capitalului. Este un studiu efectuat cu regularitate în rândul conducerilor executive superioare ale marilor companii din toată lumea, derulat de Thought Leadership Consulting, o companie care face parte din grupul Euromoney Institutional Investor.

Eșantionul cuprinde clienți și persoane de contact ale EY din toată lumea, precum și contribuitori obișnuiți ai Thought Leadership Consulting. În perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021, Thought Leadership Consulting a intervievat în numele organizației globale EY un eșantion format din peste 2.400 de conducători executivi din 52 de țări, dintre care 82% aveau funcții de CEO, CFO și alte funcții de conducere executivă superioară. Respondenții au provenit din următoarele sectoare: Servicii financiare, telecomunicații, produse de consum și comerțul cu amănuntul, tehnologie, media și divertisment, bioștiințe, spitale și furnizori de servicii medicale, industria auto și transporturi, industria petrolului și gazelor, energie și utilități, minerit și prelucrarea metalelor, fabricație avansată și imobiliare, sectorul hotelier și construcții. Structura veniturilor globale anuale ale companiilor cuprinse în studiu a fost următoarea: sub 500 milioane de dolari (25%), între 500 milioane de dolari și 999,9 milioane de dolari (26%), între 1 miliard de dolari și 4,9 miliarde de dolari (25%) și peste 5 miliarde de dolari (24%). Structura acționariatului companiilor a fost următoarea: companii listate (60%), companii nelistate (40%).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...