„Piața românească bursieră de mărfuri există și se dezvoltă în continuare”

Date:

Piața românească bursieră de mărfuri există și se dezvoltă în continuare, a afirmat Septimiu Stoica, președintele AGA Bursa Română de Mărfuri (BRM). Acesta a precizat că piețele bursiere trebuie construite într-un mixaj de strategii, de sus în jos din punctul de vedere al produselor, dar în acela și timp de jos în sus din punctul de vedere al lansării lor pe piață. Stoica este de părere că bursele trebuiesc privite ca active ale societății, ale țării în care funcționează.

Stoica a declarat: „Punctez un element, care este o învățătură după 30 de ani de activitatea bursieră: piețele trebuie construite într-un mixaj de strategii, de sus în jos din punctul de vedere al creativității, al produselor la care te gândești, dar în același timp de jos în sus din punctul de vedere al lansării lor pe piață, iar din experiența de masă de pe piețele de energie s-a văzut că am pornit – și bine am făcut – cu deschidere spre obiceiurile și cutumele pieței și cu modalități simple de tranzacționare pentru a lăsa ca mecanismele pur bursiere să fie descoperite de participanți și să se impună de la sine. S-a întâmplat lucrul acesta din punctul de vedere al dihotomiei dintre produsele nestandard  și produsele standard: am pornit (la BRM) cu cele nestandard și am ajuns aproape să avem numai produse de tip bursier. De la tranzacțiile de tip licitație, de tip simplu competitive, am ajuns ca aproape toate tranzacțiile noastre să fie dublu competitive, de la scadențele produselor,

de la sistemele de garantare a tranzacțiilor cu contraparte unică și așa mai departe…Ceea ce înseamnă că avem o veste bună pentru piața românească, bursieră, pentru piața de energie în principal în momentul acesta, dar nu numai pentru aceasta – ați avut în tema conferinței și agricultura, este un domeniu de mare interes pentru noi în domeniul piețelor de mărfuri, precum este și cel al materialelor de construcții: ei bine, din punctul acesta de vedere, piața românească bursieră de mărfuri există și se dezvoltă în continuare”.

Oficialul BRM a mai spus că bursele, în speță BRM, ca instituții private, funcționează nu numai în interes propriu, cum funcționează societățile comerciale într-o economie de piață, ci și în contextul unor necesități obiective ale agenților economici din țara noastră.

„Din punctul acesta de vedere, bursele trebuie privite ca un activ al societății, al țării în care funcționează. Cel puțin în domeniul burselor de mărfuri, noi funcționăm deja, iată, de 30 de ani (…) În această perioadă de timp am funcționat pe 3 paliere, iar după atâția ani de activitate neîntreruptă și după participarea la atâtea conferințe – unele dintre ele despre nenumărate strategii care s-au propus dezvoltării României – cred că mi-am câștigat și dreptul și privilegiul pentru a discuta franc și onest pe marginea acestora.

Cel puțin în domeniul activității noastre există trei fronturi, trei domenii de activitate, trei paliere: acela al activității zilnice, pentru că din asta trăiește societatea noastră, din activitatea curentă în care tranzacționăm produse energetice, există un adevărat șantier pe care încercăm să oferim și să ne oferim instrumente și produse și tehnici noi raportate la, pe de o parte, ceea ce se întrebuințează în momentul acesta pe piețele de mărfuri dezvoltate ale lumii, și, pe de altă parte, răspunzând nevoilor economiei române ști. În fine, al treilea palier la care făceam cumva referire în ceea ce privește franchețea, este încercarea – nu ușoară –  de a convinge autoritățile române ca pe lângă faptul că noi știm, putem și vrem, să ne fie și permis să ne autorizăm și să lucrăm produsele noastre”, a arătat Stoica.

Acesta a precizat că „nu este deloc un lucru lesne de realizat în România și din punctul acesta de vedere mi-ar fi plăcut ca strategiile, inclusiv strategia actuală, să definească mai exact libertatea de acțiune a agenților economici”.

„Mai ales a celor inovativi, creativi, care încearcă să meargă în avangarda industriilor lor, și rolul instituțiilor publice de reglementare, control și supraveghere, care evident că sunt utile, dar care nu pot să se transforme în stat în stat, și problema noastră principală să fie aceea de a reuși să-i convingem pentru a putea pune în operă inițiativele pe care le avem”, a explicat Septimiu Stoica.

Oficialul BRM a adăugat: „În rest, în ceea ce facem, credem că ne-am respectat și ne respectăm în continuare angajamentele: am dezvoltat în ultimii ani o piață de energie pur privată în România,avem deja o piață din punctul de vedere al gazelor naturale, pentru că aici licența noastră este una deplină spre deosebire  de electricitate unde funcționează în continuare pe piața de angro un monopol al bursei de stat. Aici (la gaze) am ajuns la nivelele de performanță comparabile cu piața de referință a domeniului, atât din punctul de vedere al volumului de tranzacționare, cât și al prețurilor, este vorba despre terminalul bursier din Austria.

Din punct de vedere al produselor avem o mare diversificare de platforme, de la platformele în care lucrăm împreună cu transportatorul de gaze naturale, Transgaz – este vorba despre piața de echilibrare –, până la platformele de tranzacționare pe termene apropiate (day, intraday) sau platformele la termen de operațiuni forward și, de foarte curând, și contractele de mare complexitate de tip futures. În același timp funcțiile noastre de tranzacționare s-au completat cu cele de post-tranzacționare putând să oferim funcții de contraparte pentru tranzacțiile pe care le inițiem pe platforma noastră”.

Stoica a făcut referire și la deschiderea față de clienții de retail, care pe platformele BRM pot să-și tranzacționeze necesarul de gaze naturale sau energie electrică. „Ne-am deschis, de asemenea, pe de o parte pe piața de gaze, unde aveam posibilitatea să tranzacționăm angro, și spre consumatori, spre piețele de retail. și nu numai pe retail-ul mare, care este al societăților comerciale, al autorităților publice, ci și către utilizatori individuali care pot agrega ordinele lor și pot să-și tranzacționeze direct contractele pentru utilizarea gazelor naturale și a energiei electrice, de pe platformele bursiere.

Sunt toate acestea inițiative pe care le-am luat de la faza de embrion, de idee, le-am trecut în dezbateri publice, am venit cu proiecte pe care le-am actualizat și îmbunătățit la cererea participanților la piață și, așa cum spuneam, după lupte seculare am reușit și să le autorizăm”, a arătat Septimiu Stoica.

Acesta a mai afirmat că planul BRM, în continuare, este să își diversifice instrumentele oferite clienților. „Se întâmplă, vedeți, un lucru interesant: vorbeam despre cele două tipuri de burse, burse de valori tradiționale și burse de mărfuri, dar în ultima perioadă – și nu este vorba numai despre România, ci despre tendința pe plan internațional –, se manifestă o tendință de apropiere a lor, cel puțin din punctul de vedere al instrumentelor utilizate. și la rândul nostru am depus eforturi pentru a autoriza și tipuri de discipline bursiere specifice piețelor de capital și avem o autorizare (în derulare), de mai mulți ani îmi vine să spun, la Autoritatea de Supraveghere Financiară, autorizarea unor platforme de tip MTF și (…) pentru care așteptăm în continuare autorizarea”, a conchis oficialul BRM.

Preluat din Ziarul Bursa din data de 2.07.2021

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prelungirea plafonării primelor RCA nu este un „medicament minune”

Industria de asigurări a luat nota cu profunda...

Digitalizarea raportărilor fiscale – etapele anului 2024. Ce schimbări apar la e-Factura?

de Victoria Dobre, Senior Manager și Ștefan Machidon,...

Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

de Alex Milcev, Partener, liderul departamentului Asistență fiscală și...

Criza energetică a Europei a fost învinsă în primul rând datorită, reducerii voluntare a consumului de energie 

În februarie 2024 Comisia Europeană a recomandat statelor membre...