Pizzerie din Iași în 50 Top Pizza din Europa

Date:

Pizzeria Zano din Iași este singura din România prezentă în clasament ghidului 50 Top Pizza 2024, fiind clasată pe locul 49 în Europa. Trofeul a fost decernat avut într-un eveniment organizat la Madrid. 

50 Top Pizza este considerat de oamenii din branșă ca fiind „cea mai importantă autoritate de evaluare la nivel mondial în lumea pizza”, care „realizează clasamente cu pizzerii și pizzaioli și organizează evenimente în cadrul cărora se reunesc actorii importanți ai domeniului. Inspectorii și curatorii 50 Top Pizza sunt independenți și fac vizite anonime neanunțate, nedezvăluindu-și calitatea nici după părăsirea locației”.

Criteriile de evaluare pentru clasamentul anual 50 Top Pizza sunt:

  • pizza – care e important să fie pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă și să conțină doar ingrediente cu origini italiene controlate, cum sunt sosul din roșii din soiul San Marzano sau mozzarella fior di latte;
  • serviciile – modul în care personalul servește și prezintă pizza;
  • atmosfera – aspectul locației și starea pe care o transmite clienților;
  • meniul – structura și băuturile, vinuri și sortimente de bere care se potrivesc cu pizza.

Înființată cu puțin peste un an în urmă, Zano este caracterizată ca reprezentând „rodul colaborării dintre un antreprenor local și renumitul pizzaiolo italian Giovanni Santarpia.

Conform 50 Top Pizza, pizzaiolo Giovanni Santarpia este unul dintre cei mai buni bucătari de pizza din orașul Florența, dar și un exemplu pentru ceilalți. Un simbol al rețetelor autentice napoletane, pizza sa folosește un aluat moale, cu o crustă pronunțată, iar toppingurile se concentrează pe cele clasice, revizuite într-o cheie contemporană. 

Titulatura de pizzaiolo desemnează un bucătar care se ocupă exclusiv de prepararea pizzei, este echivalentul chef-ului, dar pentru pizza. Acesta este specializat în alegerea ingredientelor, realizarea sosului de roșii, a topingurilor și coacerea în cuptor, fiecare etapă fiind crucială. Aluatul original de pizza napoletană folosește doar patru ingrediente (apă, făină sau amestecuri de făină alese cu grijă, drojdie și sare) și este dospit timp de 48 de ore”.

Conform 50 Top Pizza, Zano este „… inspirat de pizzaiolo Giovanni Santarpia, care a realizat meniul și supraveghează dezvoltarea unei echipe foarte motivate de tineri români. Pizza este dospită cu grijă, având o crustă moale, pronunțată și condimentată conform tradiției italiene, dar și bine coaptă; primul lucru pe care îl observi este aroma care te teleportează pe aleile din Napoli. Asocierea vinurilor și a berilor adaugă o notă de divertisment. Atmosfera este foarte caldă și primitoare, serviciul plăcut și bine organizat pentru a crea  o experiență grozavă.” – declarația originală 50 Top Pizza https://www.50toppizza.it/referenza/zano/.

Alex Gafițianu, manager Zano: „Ținem foarte mult să oferim o pizza autentic napoletană, în variante diverse, care respectă cu fermitate rețetele originale, într-o atmosferă caldă și primitoare care, dincolo de savoarea din pizza, să completeze un moment special de răsfăț, relaxare și inspirație din viața celor care ne trec pragul.”

Filmul ceremoniei de decernare poate fi vizionat aici https://www.youtube.com/watch?v=KUg5N_zxmrE.

Cei care vor să se bucure de toate acestea sunt așteptați la Zano în Iași, pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, în T17.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Restart Energy a finalizat două proiecte fotovoltaice pentru compania Com Divers, în valoare totală de peste 300.000 de euro

Armand Domuța, CEO & Founder Restart Energy: „Proiectele fotovoltaice...

Proiecte de tehnologie digitală privind moneda digitală CBDC

| de Elena Dobre, membru al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale – filiala Dobrogea

Ungaria über alles…

| de Laurențiu Mironescu președintele Ligii Navale Române

Țările în curs de dezvoltare… se dezvoltă

Transformările structurale care au loc în lume, pe multiple...