Platformă centralizată de programare pentru debirocratizarea proceselor administrative

Date:

Pentru crearea unui portal de informare și programare menit să elimine cozile de la ghișeele instituțiilor publice, lucrează 20 de echipe de studenți, în a treia ediție a competiției „România fără dosar”. Este un hackathonul organizat de Universitatea din București și Camera Deputaților. Lucrează 51 de studenți de la Universitatea din București, Universitatea Politehnica din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Titu Maiorescu din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, precum și 10 mentori-deputați: Florin Alexe (PNL), Viorel Băltărețu (USR), Diana Buzoianu (USR), Andi Cristea (PSD), Natalia Intotero (PSD), Bogdan Ivan (PSD), Ana Predescu (PSD), Sabin Sărmaș (PNL), Glad Varga (PNL), Miklos Zoltan (UDMR).

În 48 de ore de lucru, studenții au de livrat: un design de interfață a unui portal în care să regăsim toate informațiile necesare pentru 3 evenimente de viață pentru care statul oferă servicii publice. Portalul va oferi și posibilitatea realizării de programări online pentru audiențe sau a trimiterii în varianta electronică a documentelor necesare pentru obținerea serviciilor publice; un plan de promovare a portalului și a beneficiilor pe care acesta le oferă populației. Colaboreză Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, care „își propune să implementeze ideile studenților și să faciliteze astfel cetățenilor procesul de căutare de informații și programare la instituțiile statului care oferă servicii publice corespunzătoare evenimentelor de viață (nașterea unui copil, obținerea unui autoturism, deschiderea unei afaceri, construirea unei case etc.). Studenții selectați pentru finală au beneficiat de o sesiunea de debriefing cu ministrul digitalizării, Sebastian Burduja, cu patru zile înainte de startul competiției”.

Conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector pentru rețele universitare și relații publice în cadrul Universității din București: „România fără dosar este exemplul perfect de implicare activă a mediului academic în societate, printr-un transfer de know-how dinspre comunitatea noastră spre administrația statului. Mă bucur să văd că această inițiativă a crescut atât de repede, s-a extins la nivel național și atinge deja colaborări cu instituții ale statului care pot contribui la schimbări benefice pentru întreaga societate.”

George Tuță, chestor al Camerei Deputaților, inițiator al competiției: „Suntem în 2023 și românii au nevoie să găsească informațiile ușor și centralizat și să nu își piardă timpul făcând drumuri inutile către administrațiile publice ca să afle informații, ca să depună documente sau ca să obțină programări. Toate acestea pot fi și trebuie făcute online, rapid și eficient, astfel încât cetățeanul să câștige timp și bani și să creștem nivelul de satisfacție pe care acesta îl resimte în interacțiunea cu statul și angajații acestuia.”

Lect. univ. dr. Anamaria Nicola, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, organizator al competiției: „Ineditul ediției de anul acesta constă în faptul că am combinat studenți din zona tehnică și studenți din zona de comunicare, asumându-ne că putem să construim în câteva zile de lucru și o interfață pentru un portal extrem de necesar cetățenilor din România, alături de schița de campanie care să contribuie la promovarea acestuia. Este un exercițiu de integrare a mediului academic și a aparatului administrativ cum nu știu să mai existe multe în țară în acest moment.”

Competiția a fost premiată de Institutul Aspen România în decembrie 2022 cu Aspen Social Action Prize, premiu oferit „proiectelor inițiate de alumni ai  programelor Aspen care au un impact social semnificativ pe parcursul ultimului an. Inițiatorii competiției România fără dosar, ca și o mare parte a mentorilor, sunt alumni ai programului dedicat sectorului public, Aspen Public Service Leadership Program”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...