Policarbonatul, o soluție pentru culturile din sere, dar și pentru zootehnie

Date:

Bogdan Rafila, directorul de vânzări al Carboplak, singurul producător de policarbonat din România, vorbește într-un interviu acordat FoodBiz, despre siguranța pe care acest produs o oferă culturilor realizate în spații protejate, dar și despre beneficiile pentru zootehnie.

În agricultură zona de sere este cea mai des întâlnită și cea mai importantă ca utilizare. Policarbonatul se mai poate folosi și în zona fermelor pentru animale mari, precum vaci și cai. Acolo este nevoie de o ventilație foarte bună și se fac ferestre mari, respectiv sisteme de ventilație cu policarbonat pentru a asigura lumina naturală. Nevoia aceasta este din ce în ce mai mare pentru a economisi curentul electric, ceea ce înseamnă să aducem lumina naturală cât mai mult în spațiile închise, fie că sunt spații de depozitare, hale de producție sau spații în care se cresc animalele”, a declarat pentru FoodBiz Bogdan Rafila, Carboplak.

O altă zonă din agricultură în care se folosește policarbonatul este spațiul de procesare a reziduurilor din ferme. Un astfel de proiect în curs de finalizare este la Băicoi, unde există o hală de 2700 de m2 acoperită integral cu policarbonat. Aici va fi procesat deșeul de la o fermă de păsări din zonă, acesta urmând să fie vândut ca fertilizator.

Policarbonatul este un produs rezistent și durabil, cu o garanție de 10 ani sau mai mare în funcție de condiții și tipul de produs, susține reprezentantul Carboplak.

Rezistă foarte bine la intemperii și aici intervine nevoia de a avea culturile protejate, respectiv culturile de legume, care sunt greu de întreținut în aer liber, din cauza schimbărilor climatice sau a dăunătorilor (…) Policarbonatul oferă siguranță culturilor din sere, le protejează de temperaturile ridicate sau scăzute, mai ales gerurile târzii, care afectează culturile de primăvară. Vara, căldurile excesive și soarele excesiv reprezintă un factor problematic”, a declarat Bogdan Rafila, Carboplak.

 El are și câteva recomandări pentru legumicultori.

Pentru serele hobby, recomandăm  plăci de 4 – 6  milimetru cu 2 pereți, o cameră, iar pentru zona industrială și sere medii și mari recomandăm plăci de 16 mm cu 3 pereți, 2 camere, unde transmisia de lumină este de 74%”, a mai spus Rafila.

Cine este Carboplak

Carboplak a început producția în 2008. În 2016, compania a fost achiziționată de grupul australian Hromatka Group Management, prezent în 23 de țări europene.

În 2021, a fost inaugurat un sediu nou la Ștefăneștii de Jos, Ilfov.

Din 2021, dispunem de o fabrică nouă în Ștefăneștii de Jos, unde avem spații foarte mari în care ne putem desfășura activitatea, cu posibilități de extindere. Aici este depozitată și materia primă. Este un spațiu foarte mare, iar în viitor intenționăm să dublăm această capacitate de depozitare. Ce s-a construit în 2021 este doar prima etapă a acestui proiect. Sperăm ca în doi ani să avem finalizată și dublarea acestei capacități de depozitare”, a precizat Rafila.

Compania este prezentă la nivel național pe segmentul materialelor de construcții prin rețele naționale de vânzători, magazine DIY, dar și la export în cele 23 de țări în care este prezent grupul.

Articol preluat de FoodBiz.ro

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...