Polonia nu-și propune să adere la zona euro mai devreme de 2027

Date:

Polonia va trece la moneda euro abia peste 10-20 de ani, au declarat reprezentanţii Partidului Lege şi Justiţie, susținând că adoptarea acesteia mai devreme ar afecta politicile independente ale țării, transmite Bloomberg.
Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului Lege şi Justiţie, a spus că adoptarea monedei unice europene ar putea afecta exportatorii, și standardul de viaţă al polonezilor.
„Nu putem adopta moneda euro până când produsul intern brut pe cap de locuitor nu se va situa peste 85% din nivelul de trai al Germaniei, de exemplu”, a afirmat Kaczynski.
Chiar dacă economia Poloniei creşte mai repede decât media Uniunii Europene, PIB pe cap de locuitor se situează la 69% (la paritatea puterii de cumpărare) față de media blocului comunitar, conform datelor transmise de Eurostat, citate de Bloomberg.
Ministrul Mateusz Morawiecki este de părere că renunţarea la moneda națională, zlot, care poate fluctua faţă de euro şi dolar, ar elimina instrumentele de politică monetară de care Polonia are nevoie pentru a se apropia pe plan economic de statele mai bogate.
„În 10 sau 20 de ani, când parametrii economici cheie vor fi mai apropiaţi de cei din Germania, Franţa şi Olanda, putem lua în considerare (n.r. adoptarea monedei euro)”, a adăugat Morawiecki.
Adoptarea monedei europene îniante de vreme „ar face ca Polonia să fie pentru totdeauna o ţară periferică”, a declarat Kaczynski într-un interviu pentru ziarul Rzeczpospolita, preluat de Bloomberg.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sfaturi InfoCons: la ce trebuie să fim atenți când achiziționăm bijuterii?

Este 1 februarie, începutul unei luni dedicate dragostei și...

De zece ori, angajator de zece: JTI România

JTI este Top Employer (Angajator de Top) pentru al...