Poluarea, combătută prin sprijinirea cetățenilor vulnerabili, nu prin taxare

Date:

În perspectiva ca, din 2035, mașinile electrice să consttituie singura opțiune pentru piața de autoturisme noi, ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Tánczos Barna a subliniat că prioritară va deveni nu instituirea unei taxe de poluare, cu găsirea unor forme de sprijinire a cetăţenilor care în mod obiectiv nu pot depăși condiția de a avea mașini vechi, cu emisii considerabile de carbon: „Este nevoie de un pachet de măsuri, iar în centrul acestuia trebuie să fie măsurile de sprijin pentru cetăţenii vulnerabili şi trebuie completat cu măsuri de descurajare a deţinerii maşinilor mai vechi de 15 ani cu motor de 3 litri, pe motorină, care arată foarte bine pe şosele, arată un statut al deţinătorului, dar care poluează foarte mult. Va trebui să facem diferenţa între cetăţeanul care, într-adevăr, nu-şi permite o maşină nouă şi cetăţeanul care umblă pe stradă cu o maşină mai veche de 15 ani, care pe piaţa liberă costă 15-20.000 de euro. Aceste lucruri trebuie clar delimitate”. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu va institui niciodată o taxă de poluare, a spus ministrul, „pentru că s-a văzut că toate procesele au fost pierdute de România, pentru că nu au fost fundamentate cum trebuie. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor trebuie să găsească o soluţie la nivel naţional de sprijin, în primul rând”.

Csaba Bálint
Csaba Bálint
Csaba Bálint este membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României începând cu 2019, membru al institului CFA și fost analist macroeconomic al OTP Bank.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...