Prețul Bitcoin scade din cauza temerilor legate de creșterea dobânzilor

Date:

Bitcoin s-a retras oarecum de la maximele ultimelor opt luni, scăzând de la peste 24.500 de dolari la începutul săptămânii și tranzacționându-se acum în jurul valorii de 23.200 de dolari.

Ether a avut o tendință similară de scădere în ultima săptămână, unde a început aproape de 1.700 de dolari, dar acum se mișcă în jurul valorii de 1.620 de dolari.

Deși se situează încă mult peste minimele lor, piața cripto pare ezitantă în fața posibilității unei inflații și a unei piețe a muncii mai reticentă la schimbare decât se anticipa, atât în SUA, cât și în alte țări. Aceste date macroeconomice sunt esențiale în gândirea băncilor centrale în ceea ce privește creșterea dobânzilor, principalele piețe estimând în prezent că nu vor exista scăderi ale ratelor cheie în 2023.

Deși bitcoin și ether nu par să se manifeste conform temerilor, există cu siguranță un element de nervozitate în rândul participanților de pe piață care urmăresc evenimentele, iar acest lucru se vede în mișcarea prețurilor din ultima săptămână.


Balenele Ethereum domină oferta

Volumul de tokenuri ether deținute de așa-numitele “balene” este mult mai mare decât cel al bitcoin, potrivit datelor IntoTheBlock publicate în Finbold. Conform cifrelor, „balenele” – deținători de criptoactive de dimensiuni excepțional de mari – dețin aproximativ 39% din oferta de ether, în timp ce pentru bitcoin echivalentul este de doar 11%.

Este acesta un motiv de îngrijorare? Deși este adevărat că o cantitate mare de tokenuri de ether este adunată în portofelele unui număr mai mic de persoane, acest lucru nu reprezintă neapărat o amenințare existențială pentru rețea. Proprietatea token-ului este încă difuză și descentralizată, dar mai puțin decât în cazul bitcoin. Pentru ca rețeaua să poată suferi modificări substanțiale, acești proprietari ar trebui să se unească și să facă presiuni coordonate pentru a obține schimbări – dar chiar și așa, 39% nu reprezintă o majoritate pentru  a obține controlul.

Deținerea de către aceștia poate avea, de asemenea, implicații asupra mișcării prețului token-ului. „Balenele” care aruncă multe tokenuri pe piață pentru a vinde pot determina modificarea prețului. Dar este adevărat și contrariul.

În timp ce merită urmărit ca un indicator de măsurare a pieței, până la urmă este doar unul dintre multele care alimentează prețul criptoactivelor. Investitorii sunt avantajați în comparație cu alte tipuri de active tradiționale, deoarece toate aceste informații sunt disponibile în mod liber și observabile pe blockchain.

 


FMI solicită mai multe reglementări în domeniul cripto

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că FMI preferă o mai mare reglementare a criptoactivelor în locul interzicerii acestei clase de active.

Este încurajator să vedem că o organizație atât de influentă face apel la un răspuns ponderat din partea autorităților de reglementare a sectorului, mai degrabă decât la o interzicere totală. Reglementarea poate juca un rol-cheie în protejarea investitorilor, permițând în același timp celor mai bune inovații să avanseze în acest sector.

Dacă ne uităm la regiuni precum Regatul Unit sau Singapore, există o mișcare clară în această direcție, reglementarea urmărind să creeze un cadru în care sectorul să funcționeze, mai degrabă decât să împiedice complet activitățile. După un an 2022 volatil, o reglementare rezonabilă va ajuta piața să avanseze pe noi direcții, asigurând în același timp că investitorii sunt protejați în mod corespunzător.

Simon Peters
Simon Peters
Simon Peters este analist în domeniul pieței criptoactivelor al platformei de investiții eToro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...