Propunere: posibilitatea de schimbare a furnizorului de energie în maximum 24 de ore

Date:

În contextul liberalizării pieței de energie electrică, Felix Căprariu, președintele Asociației Teritoriale pentru Energie și Eficiență Energetică, prezintă o serie de comentarii și de propuneri din perspectivă patronală:

„Liberalizarea pieței de energie electrică  este o etapa necesara pentru creșterea calității serviciilor de furnizare energie electrica. Începând cu luna ianuarie 2021 prețul energiei nu mai este stabilit pe baza reglementărilor emise ANRE cu excepția tarifelor pentru serviciile de transport, de sistem, de distribuție, taxă cogenerare înalta eficienta, contravaloare certificate verzi indiferent dacă este casnic sau noncasnic, care rămân în continuare controlate de ANRE și ultima componentă care influențează prețul final este acciza care este stabilită de Ministerul de Finanțe. Acestea au o pondere de peste 50% în prețul final pe care îl plătește consumatorul. În aceste condiții, liberalizarea pieței de energie, mai corect spus valoarea la care furnizorul va factura componenta de energie, nu va avea o influență majoră în prețul final și acesta va putea fi monitorizat și controlat de ANRE prin reglementarea celorlalte componente care formează prețul final.

Orice consumator indiferent dacă este casnic sau noncasnic (include și sectorul IMM) are posibilitatea de a solicita actualizarea serviciilor de furnizare energie electrică prin solicitarea unei oferte și verificarea ei dacă este cea mai bună pentru el prin comparație pe platforma: https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife. În cazul în care constată că există furnizori care îi pot oferta servicii de furnizare mai ieftine, poate să solicite imediat schimbarea furnizorului.

Din păcate consumatorii nu sunt informați corespunzător de aceste posibilități în condițiile în care obligația de informare este în sarcina furnizorului de energie, iar acesta nu va promova niciodată posibilitatea de schimbare a furnizorului pe motiv de preț. Avem nevoie de prevederi de reglementare noi mult mai ambițioase care să țină cont de evoluția tehnologiilor și pieței energetice, de schimbarea profilului consumatorilor, de apariția posumatorilor, de contorizarea și rețeaua inteligentă.

Odată cu revizuirea legislației energiei pentru transpunerea noilor directive, ministerul are posibilitatea să actualizeze și Legea 160/2012 privind organizarea și funcționarea ANRE și Legea energiei și a gazelor naturale nr. 123/2012. Dar acestea trebuie făcute intr-un mod transparent cu consultarea tuturor jucătorilor din piața energetica.

Recomandam:

  1. Derularea unei campanii de informare la nivel național prin toate canalele mass-media, de către ANRE și Ministerul Energiei,  privind facilitățile de care dispun consumatorii prin liberalizarea pieței prin prezentarea modului de verificare a celui mai optim preț pentru fiecare tip de consumator, campanie de informare care a fost derulată doar prin intermediul furnizorilor care nu au un interes să promoveze aceste facilități. 
  2. Implementarea posibilității de schimbare a furnizorului de energie în maximum 24h prin simpla notificare pe motivul de preț competitiv.
  3. Lansarea cât mai urgentă a pachetului legislativ Energie curată prin implementarea conceptului de single preț pe piața de echilibrare și utilizarea platformelor europene aferente pieței de echilibrare, preț ce influențează costul de producție pentru energie”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...