Protecţie antiseismică pentru valori muzeale

Date:

La Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a fost instalat un sistem inovativ de izolare seismică japonez care permite protejarea locală a pieselor printr-un ansamblu de plăci aşezate sub ele, pe sol. În acest fel este protejat de acum scheletul de Deinotherium gigantissimum, exponat de valoare excepţională pe plan mondial, emblematic pentru muzeul el însuşi de referinţă în lumea ştiinţifică internaţională. Aşa se şi explică lansarea europeană a sistemului la Bucureşti. Date de ordin tehnic, imagini din timpul montării, precum şi simulări au fost prezentate într-o lansare publică susţinută de dr. Takanori Sato, inginer şi arhitect, preşedintele companiei japoneze creatoare a sisistemului, Ideal Brain Co. Ltd. şi de dr. Luis Ovidiu Popa, directorul muzeului Antipa (foto muzeul Antipa). În linii mari, este vorba despre un ansamblu format din două plăci de 3 mm grosime, puse sub obiectul de protejat (nu se vede nimic în afară), plăci care alunecă între ele.

Stringenţa unui asemenea sistem în ansamblul instituţional al muzeelor din ţara noastră a fost semnalată de dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, preşedintele Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, care a reamintit că patrimoniul muzeal românesc este ţinut în clădiri vechi.

Totodată, prin acest sistem pot fi protejate servere, spaţii de stocare a datelor, depozite etc. Interesul tehnic şi economic pentru sistem a fost evidenţiat cu ocazia lansării prin prezenţa unei diversităţi de specialişti de la Academia Română, Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, Uniunea Arhitecţilor din România, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Primăria Municipiului Bucureşti. Sistemul de la muzeul Antipa din Bucureşti are şi rol de proiect pilot la nivel european, deschis specialiştilor şi potenţialilor beneficiari. La dispoziţia publicului larg, se află expusă o reproducere la scară redusă a instalaţiei, funcţională, pe care orice vizitator al muzeului poate să facă simulări.


 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...

Accelerator pentru creșterea nivelului de profesionalizare a industriei Influencer Marketing

Start-up-ul MOCAPP anunță o nouă ediție a programului de...

Mentorat, coaching și granturi pentru femeile antreprenor  

ING Bank România și Visa anunță lansarea programului She’s...