Rata anuală a inflației în zona euro a urcat în noiembrie până la 1,5%, de la 1,4% luna precedentă, potrivit Oficiului European de Statistică (Eurostat).

Inflația în zona euro se apropie de pragul dorit al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină majorarea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

De asemenea, inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, s-a menținut la 0,9% în noiembrie.

Potrivit estimărilor realizate de Eurostat, în noiembrie, cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la energie (cu o creștere anuală de 4,7%, după un avans de 3% în octombrie), alimente, alcool și țigări (2,2%, comparativ cu 2,3% în octombrie).

La ședința de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară, dar a anunțat că va înjumătăți volumul achizițiilor lunare de active de la 60 la 30 de miliarde de euro, diminuând programul său de relaxare cantitativă (QE) în așteptarea creșterii inflației, potrivit Agerpres.