Rata anuală a inflației în zona euro s-a majorat în luna noiembrie

Date:

Rata anuală a inflației în zona euro a urcat în noiembrie până la 1,5%, de la 1,4% luna precedentă, potrivit Oficiului European de Statistică (Eurostat).

Inflația în zona euro se apropie de pragul dorit al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină majorarea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

De asemenea, inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, s-a menținut la 0,9% în noiembrie.

Potrivit estimărilor realizate de Eurostat, în noiembrie, cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la energie (cu o creștere anuală de 4,7%, după un avans de 3% în octombrie), alimente, alcool și țigări (2,2%, comparativ cu 2,3% în octombrie).

La ședința de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară, dar a anunțat că va înjumătăți volumul achizițiilor lunare de active de la 60 la 30 de miliarde de euro, diminuând programul său de relaxare cantitativă (QE) în așteptarea creșterii inflației, potrivit Agerpres.

 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Ziua Copilului: Vânzările de Barbie au scăzut cu 40 la sută în primul trimestru

 Pawel Majtkowski, analistului eToro De Ziua Copilului, am aruncat o privire...

Microsoft Build 2023: noi soluții de inteligență artificială pentru viitorul digital

Microsoft Build 2023 – cel mai important eveniment dedicat...

Bestjobs: Angajații profită de minivacanța dintre 1 și 5 iunie

Cei mai mulți au planuri aproape de casă, dar...