Războiul comercial – Câştigători vs Pierzători

Date:

 Ce este un război comercial?

Un război comercial este un efect secundar al protecționismului care apare atunci când o țară A ridică tarife asupra importurilor unei țări B ca şi represalii pentru ca țara B să majoreze tarifele pentru importurile țării A. Un tarif este un impozit aplicat bunurilor și serviciilor importate.

Războaiele comerciale pot începe dacă o țară percepe practicile comerciale ale unei alte țări ca fiind neloiale sau când sindicatele interne presează politicienii să facă mărfurile importate mai puțin atractive pentru consumatori. Războaiele comerciale pot fi, de asemenea, rezultatul unei neînțelegeri a beneficiilor pe scară largă ale comerțului liber.

Situaţia actuală

Cele două mari economii ale lumii (SUA și China) ar trebui să meargă la război, nu un război real, ci doar începutul unui război comercial și nimeni nu poate anticipa efectele acestuia.

În martie, președintele Trump și-a anunțat intenția de a impune un tarif de 25% la oțel și un tarif de 10% la importurile de aluminiu. Acest lucru a fost aplicat si pentru Canada, Mexic și Europa. Aceasta a fost declanșarea inițială a războiului comercial.

Vineri (6 iulie 2018), o listă de produse chinezești a fost lovită cu un tarif de 25%. Ca si rezultat, acestea sunt mai scumpe cu 25% pentru consumatorii din SUA.

Bunuri cheie, cum ar fi semiconductoarele (asamblate în China) se găsesc în multe produse de zi cu zi cum ar fi telefoanele inteligente, tabletele și televizoarele. Acest proces se poate extinde și la materialele plastice, la reactoarele nucleare și la echipamentele pentru producția de lactate.

Ca şi represalii față de această mișcare venita din SUA, China a ţintit în agricultură americană. Fermierii americani reprezintă un vot politic destul de important pentu președintele Trump. Aşadar, 545 de produse (90% din total) pe care China intenţionează să aplice tarife, provin din sectorul agricol.

Sectorul automobilelor reprezintă următorul segment pe care China îl vizează. Companii precum Tesla și Chrysler care fabrică direct în SUA ar putea înregistra masive scăderi în vânzări în perioada următoare. China a vizat, de asemenea, produse medicale, cărbune și petrol.

Călin Nechifor
Călin Nechifor
Ştefan Oanţă
Ştefan Oanţă

„Avem din ce în ce mai multe dovezi ca acest trend se poate extinde cu paşi rapizi. Recent a fost lansată o noua rundă de sancțiuni amenințatoare. Pe 11 iulie, președintele Trump a propus un nou set de tarife în valoare de 200 de miliarde de dolari pentru bunurile chinezești. Ministerul de Comerț din China a declarat că este «șocat» și va depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului. Într-o declarație, el a numit acțiunile SUA «complet inacceptabile». În consecință, ne putem aștepta să vedem represalii în perioada următoare din partea statului Chinez. Acest lucru reprezinta un indicator de confirmare aferent unui nivel de volatilitate din ce in ce mai ridicat pe piețele de capital din intreaga lume” – declara Calin Nechifor, Senior Partner la Clear Capital Markets, London, UK și Ștefan Oanță, drd. ASE București.

Câştigătorii

Producătorii interni de oțel și aluminiu din USA: Trump a anunțat în martie un tarif de 25% la oțelul importat și 10% la aluminiu din China. Obiectivul a fost acela de a proteja fabricile autohtone prin creșterea producției și crearea mai multor locuri de muncă.

Procesoarele de carne: Soia a scăzut în urma tarifelor; cu toate acestea, procesatori de carne din SUA au primit un impuls. Noile tarife pot aduce o ieftinire a preţului pentru boabele de soia.

Consumatorii chinezi: Din lista celor 545 de produse, China a selectat cu grijă mărfurile din SUA care pot fi înlocuite uşor de căre producătorii chinezi locali. Acest lucru ar trebui să asigure că impactul asupra economiei este controlabil.

Pierzătorii

Consumatorii americani: Consumatorii din SUA se bazează mai mult pe importurile din China decât invers. Acest lucru ar putea duce catre o potentiala presiune inflaționistă sporită în SUA.

Producătorii de echipamente grele: Lista mărfurilor care vor fi lovite cu un tarif de 25% include aeronavele. Aproximativ 13% din veniturile înregistrate de Boeing (BA:US) anul trecut sunt provenite din China. Alte companii, ex: Caterpillar (CAT:US), care deţine mai mult de 20 de facilități în China ar putea fi afectate de acest război comercial.

Companiile de tehnologie: China este un centru global de asamblare pentru dispozitivele electronice. Multe companii americane de tehnologie deţin fabrici în China, ex: menţionăm gigantul tehnic Apple. Tehnologia a reprezentat o forță majora imensă pentru creşterea bursei americane din ultimul timp. Prin urmare, orice amenințare la adresa sectorului tehnic ar putea avea un impact mai larg asupra piețelor de capital globale.

Ceea ce ar trebui să faci?

„Odata cu reala amenințare că acest război comercial are potenţial să escaladeze în următoarea perioada, exista riscul ca ping pong-ul dintre China și SUA sa fie răspândit către Europa sau în afara ei. În acest sens, ar putea fi argumentat faptul că Marea Britanie poate reprezenta un posibil loc de investiţie, în special, în companiile care operează exclusiv în Regatul Unit.

In mod cert vor exista mari câștigători din acest război comercial, dar în acelaşi timp, vor fi și perdanți. Încercarea de a specula asupra acestor rezultate ar putea reprezenta un joc destul de periculos. Printre potenţialii beneficiari de pe urma conflictului comercial dintre Statele Unite şi China se afla şi producătorii europeni, în special cei din Marea Britanie, Franţa şi Germania, care ar putea, în teorie, să substituie produsele americane, respectiv cele chineze de pe cele două pieţe” – menţionează Călin Nechifor și Ștefan Oanță.

image001

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

BucharestFoodSummit 2024, cel mai important eveniment de business al toamnei

În perioada 9-11 octombrie, are loc la București cea...

Hotărârea Consiliului de Administrație al BNR pe probleme de politică monetară din 4 octombrie 2024

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit...

INS: Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în luna august

▪ În luna august 2024 volumul cifrei de...

GREEN MOBILITY FORUM 2024 by The Diplomat-Bucharest

THE DIPLOMAT-BUCHAREST & AUTOMOTIVE TODAY organizează evenimentul GREEN MOBILITY...