Regiunile UE primesc încă 47,5 miliarde EUR pentru a combate efectele pandemiei

Date:

  • Fondurile vor sprijini proiecte începând cu 1 februarie 2020 și până la sfârșitul anului 2023
  • Se pun la dispoziție resurse din REACT-EU prin fondurile structurale ale Uniunii
  • Se acordă o atenție deosebită celor care au fost cel mai grav afectați de criză

REACT-EU este o propunere a Comisiei Europene pentru a aborda impactul economic și social al pandemiei de COVID-19. Ea ia forma unei modificări a Regulamentului privind dispozițiile comune, care reglementează perioada de programare 2014-2020 a politicii de coeziune.

REACT-UE vine în continuarea celor două propuneri anterioare referitoare la politica de coeziune: Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII) și Inițiativa Plus pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII +). Ambele modifică normele referitoare la cheltuielile regionale pentru a facilita redresarea. Resursele pentru REACT-EU vor proveni din instrumentul de redresare al Uniunii Europene, numit Next Generation EU.

Eurodeputații au aprobat ajutoare suplimentare pentru ca regiunile Uniunii să poată contracara pandemia de COVID-19 și să găsească soluții pentru consecințele sale sociale și sanitare.

Parlamentul a aprobat REACT-EU, un pachet de 47,5 miliarde EUR pentru a atenua efectele imediate ale crizei provocate de pandemia de COVID-19 în regiunile Uniunii. Inițiativa a fost adoptată cu 654 de voturi pentru, 23 împotrivă și 17 abțineri.

Banii vor fi puși la dispoziție prin intermediul fondurilor structurale ale Uniunii. Astfel, pentru 2021 s-au alocat 37,5 miliarde EUR, iar pentru 2022 10 miliarde EUR. Operațiunile prevăzute de REACT-EU sunt eligibile pentru finanțare cu efect retroactiv din 1 februarie 2020. Resursele pot fi utilizate până la sfârșitul anului 2023.

Țările Uniunii vor putea aloca o parte din bani Fondului social european, Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), inițiativei „Locuri de muncă pentru tineri” și programelor transfrontaliere (Interreg). Investițiile se vor concentra pe sectoarele cele mai afectate de consecințele economice ale pandemiei.

Aici puteți consulta detalii referitoare la acordul politic la care au ajuns legiuitorii Uniunii la 18 noiembrie.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...