Reglementări la zi pentru personalul Gărzii Forestiere Naționale

Date:

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Executivul a aprobat hotărârea de guvern care stabilește organizarea, funcționarea și numărul de posturi pentru personalul Gărzii Forestiere Naționale, în a cărei subordine funcționează nouă gărzi, instituții publice cu personalitate juridică.

Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilor: „Această măsură vine ca urmare a necesitatii întăririi activității de monitorizare în domeniul managementului pădurilor, care să conducă la rezultate mai bune pe linia luptei împotriva infracționalității de mediu, în special în scopul limitării tăierilor ilegale și al monitorizării trasabilității materialelor lemnoase. Aceasta structură va fi cea care stabileşte toate măsurile operative pentru optimizarea activităţii de control a fondului forestier și va putea desfășura și acțiuni în teritoriu.”

MMAP precizează că „Garda Forestieră Națională este responsabilă de asigurarea controlului și implementării uniforme și unitare a regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră din afara fondului forestier național şi a controlului și implementării uniforme și unitare a regimului cinegetic pentru întreg teritoriul național.

Totodată, Garda Forestieră Națională coordonează şi controlează activitatea Gărzilor şi desfăşoară acţiuni operative pe întreg teritoriul ţării, în baza sarcinilor şi atribuţiilor stabilite de inspectorul-general. Garda Forestieră Națională se implică în desfăşurarea activităţii de implementare, monitorizare şi controlul regimului silvic şi cinegetic, îndeplinește, pe raza judeţelor arondate, atribuţii de sinteză, coordonare, inspecţie şi control în aceste domenii.

În domeniul silviculturii, Garda Forestieră Națională implementează, la nivel național, politicile autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură în activităţile de: administrare a fondului forestier naţional, gestionare durabilă a pădurilor, conservare a biodiversităţii în păduri, reconstrucţie ecologică, regenerare şi îngrijire a pădurilor, asigurare a integrităţii fondului forestier naţional, prevenire şi stingere a incendiilor, pază şi protecţie a pădurilor, recoltare a produselor specifice fondului forestier naţional, exploatare a masei lemnoase, control al provenienţei şi al trasabilităţii materialelor lemnoase. De asemenea, GFN răspunde de dezvoltarea fondului forestier naţional, de sprijinul formelor asociative ale proprietarilor de păduri şi de controlul aplicării şi respectării regimului silvic.

În același timp, în domeniul cinegetic, Garda Forestieră Națională implementează, la nivel național, politicile autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură în activităţile de administrare şi gestionare a fondului cinegetic al României, de protecţie a faunei de interes cinegetic, de exercitare a vânătorii şi de inspecţie şi control al regimului cinegetic.

Garda Forestieră Națională va elabora şi asigura realizarea strategiei de inspecţie şi control pentru structura centrală și pentru cele nouă gărzi forestiere.

Principalele atribuții ale Gărzii Forestiere Naționale sunt:

  1. a) coordonarea activității gărzilor forestiere
  2. b) avizarea propunerilor de acte normative emise de gărzile forestiere
  3. c) controlarea aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră din afara fondului forestier național
  4. d) controlarea aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic național
  5. e) controlarea trasabilității materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare
  6. f) realizarea de sinteze și analize de risc privind fondul forestier național și fondul cinegetic

Conducerea Gărzii Forestiere Naționale este asigurată de un inspector general cu rang de secretar de stat, numit la propunerea conducătorului autorității publice centrale care răspunde de silvicultură”.

 

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...