REI Finance Advisors: Producătorul de materiale de construcții Austrotherm a obținut cu succes ajutoare de stat pentru un proiect în valoare de 3 mil. EUR

Date:

REI Finance Advisors: Producătorul de materiale de construcții Austrotherm a obținut cu succes ajutoare de stat pentru un proiect în valoare de 3 mil. EUR în acest an, prin HG 807/2014. „Capacitatea de producție a fabricii de polistiren extrudat din Roman va ajunge la 200.000 m3/an. Investițiile continuă și în 2021″

  • Piața construcțiilor este un sector cu un potențial uriaș pentru atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat;
  • Austrotherm deține trei fabrici de polistiren expandat și una de polistiren extrudat în România;
  • Finanțările nerambursabile prin HG 807/2014, prelungite cu trei ani: Se pot depune proiecte în orice moment, iar evaluarea se face foarte rapid;

REI Finance Advisors, una dintre cele mai dinamice companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat pentru companii cu activitate pe piața din România, a gestionat cu succes pentru Austrotherm, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din România, obținerea unei finanțări pentru un proiect a cărui valoare totală se ridică la 3 milioane euro.

La începutul acestui an, Austrotherm a decis extinderea capacității de producție de polistiren extrudat (XPS) de la fabrica din Roman. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la 3 milioane de euro și va fi alocată extinderii halei de producție și a unei linii moderne de fabricație XPS, care va crește capacitatea fabricii la 200.000 m3/an. Proiectul a fost realizat prin HG 807/2014, schemă ce asigură o finanțare nerambursabilă de 50% din costul de achiziție al echipamentelor de producție.

„Analizăm de mai mulți ani extinderea activității din România pentru cele două materiale termoizolante pe care le producem deja în țară (polistiren expandat – EPS și polistiren extrudat – XPS). Întrucât resursele financiare sunt de multe ori limitate, iar o extindere a vânzărilor în paralel cu o investiție în creșterea capacității de producție presupune un efort financiar serios,  ne-am orientat spre această sursă de finanțare nerambursabilă, care oferă o reducere considerabilă a efortului financiar necesar pentru realizarea unei investitii în creșterea capacității de producție. Nu excludem și alte viitoare extinderi ale capacității de producție, evaluăm și pentru acestea posibilitatea solicitării de ajutoare de stat în finanțarea acestor proiecte”, a declarat Laurențiu Istrate, director general Austrotherm România.

Laurențiu Istrate, director general Austrotherm România

Austrotherm a accesat până în prezent ajutoare de stat prin HG 495/2014 – scutirea de la plata certificatelor verzi și HG 807/2014 – ce asigură 50% finanțare nerambursabilă din costul cu echipamentele de producție pentru fabrica din Roman, județul Neamț.

„Piața construcțiilor este un sector cu un potențial uriaș pentru atragerea de fonduri europene și ajutoare de stat, iar Austrotherm este un exemplu de succes, întrucât a respectat cu mare atenție pașii necesari aplicării pentru finanțare, cât și asumarea angajamentelor pe care le vor avea în perioada următoare. Nu suntem la prima colaborare și tocmai datorită bunei relații pe care am construit-o lucrăm deja la al treilea proiect, pentru care am depășit deja două etape importante și suntem încrezători că în 2021 vom bifa un nou acord de finanțare pentru Austrotherm. În ciuda perioadei mai dificile pe care o traversează inclusiv domeniul construcțiilor, pe fondul incertitudinii din piață cauzată de pandemie, apelarea la fonduri europene sau ajutoare de stat poate fi pariul câștigător pentru depășirea unui anumit impas financiar pentru orice companie din România”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors

Austrotherm deține trei fabrici de polistiren expandat și una de polistiren extrudat în România, localizate în București (ieșire spre autostrada A1), în Arad și la Roman (județul Neamț), capacitatea anuală de producție a acestora fiind de 700.000 m³ de polistirent expandat și 200.000 m³ de polistiren extrudat.

„Echipa REI este formată din profesioniști care cunosc foarte bine procedurile și metodologia de a întocmi un dosar pentru obținerea fondurilor nerambursabile. Cel mai mare avantaj este faptul că stăpânesc legislația în domeniu, iar acest lucru le conferă un mare avantaj în evaluarea proiectului și în identificarea soluțiilor de succes. După cele două proiecte pe care am lucrat, am decis să continuăm colaborarea și pentru al treilea proiect pe care îl vizăm, în special datorită flexibilității, modului operativ, cât și eficienței în suportul acordat pentru întocmirea documentației solicitate de autorități. Întrucât firmele nu au, în general, persoane specializate în organigramă pentru acest gen de proiecte, recomand colaboararea cu firme specializate pentru suport în obținerea fondurilor nerambursabile”, a adăugat Laurențiu Istrate, director general Austrotherm România.

Finanțările nerambursabile prin HG 807/2014, prelungite cu trei ani: Se pot depune proiecte în orice moment, iar evaluarea se face foarte rapid

Ministerului Finanțelor Publice (MFP) a anunțat în luna septembrie a acestui an prelungirea cu încă 3 ani a HG 807/2014, ce acordă granturi de până la  37,5 milioane de euro destinate start-up-urilor, IMM, dar și companiilor mari, până la 31.12.2023, sesiunea fiind deschisa continuu, ceea ce înseamnă că se pot depune proiecte în orice moment și se vor emite Acorduri de finanțare până la 31.12.2023 cu posibilitatea de a implementa proiectele până la 31.12.2028.

Proiectele se evaluează foarte rapid, în circa 3 luni, însă companiile au și opțiunea de a demara proiectul de investiții imediat după ce au depus proiectul la Ministerul Finanțelor – Departamentul de Ajutor de Stat.

Potrivit Reviziei 4 a Ghidul Solicitantului[1], elaborat în baza Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, cu modificările și completările ulterioare, au fost publicate o serie de măsuri suplimentare de sprijin pentru ajutorul de stat acordat solicitanților, fie aceștia start-up-uri, IMM sau companii mari/multinaționale.

Conform noului document, cea mai importantă modificare a fost eliminarea noțiunii de „standard de cost” limitat la 1.650 RON/mp, prin urmare se va deconta între 10% din valoarea eligibila a proiectului – zona București (maximum 7,5 mil. EUR), 35% – Ilfov și Vest (maximum 26,25 mil. EUR), respectiv 50% – restul tarii (37,5 mil. EUR) din costul efectiv/mp al clădirii, ceea ce va permite și finanțarea de hoteluri, spitale și alte tipuri de clădiri, cu un cost mai mare /mp.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv dezvoltarea regională, prin realizarea de investiții iniţiale în active fixe de înaltă tehnologie pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare, indiferent de dimensiunea beneficiarilor.

Valoarea unui proiect de investiții trebuie să fie de minimum 4,5 milioane lei. Această valoare a fost determinată prin raportarea la o valoare echivalentă de aproximativ 1 milion euro (calculată la un curs de 4,5 lei/euro). Bugetul maxim al schemei este de 4.070 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 925 milioane euro.


[1] https://www.mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/buget/sitebuget/ajutordestat/GhidulSolicitantuluiHG807Revizia4_08092020.pdf


Despre Austrotherm România

Austrotherm România, face parte din grupul austriac Schmid-Industrie-Holding și deține în prezent 18 fabrici de polistiren în 11 țări în Europa Centrală și de Est. Având la bază tehnologia și calitatea austriacă, Austrotherm deține în România trei fabrici de polistiren expandat și una de polistiren extrudat, în București, Arad și localitatea Horia, jud. Neamț, capacitatea anuală de producție a acestora fiind de 700.000 m³ de polistirent expandat și 200.000 m³ de polistiren extrudat.

În cei 20 ani de activitate pe piața din România compania și-a concetrat atenția pe producția de materiale termoizolante. Pe lângă termoizolații, Austrotherm produce și profile pentru fațadă, într-o gamă impresionantă, de la ancadramente pentru uși și ferestre, solbancuri și cornișe, chei de boltă și capiteluri, la pietre de basaj și multe altele. 

***

Austrotherm Roman

Despre REI Grup

REI FINANCE ADVISORS și REI INTERNATIONAL CONSULTING, parte a REI Grup (reigrup.ro), sunt companii specializate în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor de investiții atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare), cât și pe scheme de ajutor de stat (HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019, OUG 130/2020).

Cu o experiență de peste 10 ani în acest domeniu, specialiștii REI Grup se adaptează ușor cerințelor pieței, cunoscând foarte bine mecanismele fondurilor nerambursabile și identifica oportunitățile de obținere de finanțări din surse interne și externe. Aceștia gestionează eficient activitățile proiectelor, relația cu autoritățile publice și pe cea cu companiile private, atât companii multinaționale, cât și companii antreprenoriale, românești. Echipa REI Grup numără în prezent peste 50 de consultanți în cele șapte birouri regionale, cu o vastă experiență în domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local sau internațional.

REI a reușit cu succes atragerea finanțării pentru peste 250 de proiecte la nivel național, cu peste 100 de proiecte implementate și o rată de succes – lider în domeniu – de 99%. În 2019, REI Grup a înregistrat proiecte aprobate în cuantum de 80 milioane EUR, iar în acest an valoarea proiectelor aprobate va depăși pragul de 200 mil. EUR. Mai multe detalii despre activitatea REI, aici.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...