Relansarea României văzută dinspre diaspora

Date:

Peste 500 de români din toată lumea și de acasă – oameni de afaceri, lideri în diverse domenii, oameni de succes – s-au regăsit cu ocazia ediției a cincea a RePatriot Summit (repatriot.ro/summit-2020). Prin transmisii  live, au fost împreună, au analizat și au propus soluții de relansare a României conaționali din SUA, Republica Moldova, Spania, Italia, Grecia, Marea Britanie, Belgia, Qatar, Franța, Moldova, Canada, Chile, Maroc, Norvegia, Ungaria, Luxemburg, Cambodgia, Olanda, Australia, Turcia, Germania, Irlanda, Elveția, Danemarca, Noua Zeelandă, Emiratele Arabe Unite și din alte țări.

Marius Bostan, antreprenor în serie și inițiator al RePatriot: Top of Form „Cea mai mare parte a interacțiunii din timpul summitului a fost online și nu mă așteptam ca emoția să fie mai mare decât atunci când ne-am văzut față în față. Am fost mai mulți, mai puternici și mai conectați, iar impactul nostru în rețele sociale a depășit deja peste 1 milion de conexiuni unice. Românii vor să fie conectați, mulți vor să investească, unii se gândesc să revină și toți doresc o Românie mai bună”.

Reuniunea s-a desfășurat în mai multe sesiuni. La sesiunea Calea Noastră, a participat și Sandra Pralong, consilier de stat al președintelui României: „Domnul Președinte susține această inițiativă, cum de altfel susține toate inițiativele ce vizează potențialul mare pe care îl are diaspora de a regenera și de a moderniza România. Ideea voastră de a împuternici fiecare om din diaspora cu misiunea de a-și aduce un vecin în țară, este extraordinară. Avem o țară minunată și mi-e ciudă că trebuie să ne spună și să ne convingă străinii, care ne arată cât de minunat e ceea ce avem. Vă mulțumesc pentru tot ce faceți în mobilizarea diasporei”.

Sesiunea Investim în România – au fost prezentate oportunitățile din țară, tendințele în piață, posibilități de a crea și menține avantajul competitional pentru investitorii din diaspora. Simona Pirtea, Managing Partner Enache Pirtea și Asociații: „Contextul investițional din România la acest moment este favorabil atât din punctul de vedere al cadrului legal și economic, cât și din punctul de vedere al tendințelor din piață, respectiv al indicatorilor care ne arată că România este o destinație de investiții: creșterea numărului de fonduri de investiții cu capital românesc, creșterea interesului fondurilor de investiții străine, posibilitățile de accesare a fondurilor nerambursabile și guvernamentale, interesul crescut al străinilor și al companiilor străine de a veni și a dezvolta afaceri în România”.

Sesiunea Lucrăm ân România – a abordat cultura civică şi cunoştinţele pe care românii din diaspora le oferă, esențiale pentru dezvoltarea României, au fost prezentate și dezbătute oportunitățile de angajare în România și felul cum pot fi autoritățile locale catalizatorul ofertelor de locuri de muncă. Dragoș Petrescu, președinte al City Grill Group și al Patronatului HORA: „RePatriot este un proiect de care eu personal sunt mândru. RePatriot este și o aripă a ospitalității din România. Dacă este de investit în ospitalitate, România este țara ideală, pentru că este o industrie foarte accesibilă investițiilor, profitabilă dacă vrei să muncești cu sârg și cu drag. Salariile sunt foarte bune. Cel mai mic este de 700 de euro, iar cel mai mare de 2000. Cred că industria ospitalității este cel mai mare angajator de tip repatriot din România, pentru că România a furnizat mulți angajați în acest domeniu în Europa”.

Sesiunea Inovăm în România – a arătat cum criza a ajutat tehnologia să pătrundă și mai mult în viața oamenilor, au fost abordate provocări precum: De ce ar investi românii din diaspora în înalta tehnologie? De ce este România atractivă? Cum putem utiliza tehnologiile digitale pentru a schimba modelul de afaceri, ca să putem oferi noi venituri și oportunități? Cosmin Manea proaspăt repatriate, co-fondator al InstaShop, ai cărui acționari au făcut un exit de 360 milioane dolari în luna august: „După proiectul din Dubai cu care eram în șase țări, tot cred că România este o piață foarte bună. Suntem în Uniunea Europeană, care îți dă o deschidere foarte bună pentru toate țările. Avem costuri mai mici decât în alte țări din Vest, deci poți să deschizi ceva global și în România. RePatriot este un îndemn de încredere că România are ce avem noi nevoie ca să ne întoarcem acasă”.

Sesiunea Creștem împreună – românii din diaspora, pregătiți pentru a transfera cât mai multe lucruri valoroase dinspre Occident spre România, modele americane de management care pot determina creșterea companiilor românești, crearea de companii solide, pentru a-i primi pe românii cu experiență care se întorc acasă să muncească. A participat Steve Hoisington, expert american în sistemul de evaluare Baldridge, care a prezentat un model care poate ajuta mult la mărirea productivității companiilor românești. Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier și lider al RePatriot: „Marea provocare care ne așteaptă este că paradigma businessului clasic se schimbă. Lucrurile se schimbă extraordinar de mult și extraordinar de repede. Românii noștri din diaspora ne-ar ajuta în acest sens, să facem față. Avem foarte multe de învățat de la ei și ne-ar ajuta să dăm un impuls puternic dezvoltării economiei românești. Avem mare nevoie să ne mărim competitivitatea, productivitatea, pentru a recupera decalajul față de economiile avansate.”

Sesiunea Inteligența artificială pentru România – au fost discutate beneficiile utilizării tehnologiilor bazate pe IA pentru îmbunătățirea vieții oamenilor și pentru creștere economică, activitatea grupului de IA de articulare a unei strategii de țară în domeniu, importanța procesării limbajului natural și a inițierii unui institut/hub de inteligență artificială în România care să permită asocierea cercetătorilor români din toată lumea. Au participat specialiști remarcabili care au răspuns pozitiv inițiativei de a coagula comunitatea din domeniu.

Sesiunea Internaționalizăm afacerile românești – a subliniat rolul românilor din străinătate ca facilitatori pentru exporturi și pentru internaționalizarea afacerilor din țară, au fost prezentate exemple, modele și metode de dezvoltare.

Sesiunea Împreună promovăm România – o sesiune de excepție, cu peste 20 de intervenții din aproape tot atâtea țări, dovedind că mișcarea RePatriot a devenit o forță și a lansat programul RePatriot Turism, cu mesajul: fie că recomanzi România ca destinație de vacanță, fie că investești aici, orice implicare a românilor de pretutindeni ne aduce valoare adăugată. Dragoș Anastasiu, antreprenor în turism, acționar la Green Village, președintele Camerei de Comerț Româno-Germane, lider al RePatriot Turism: „De ani de zile vorbim despre marele potențial al turismului românesc și totuși avem mult prea puțini turiști străini în România. În același timp, dacă fiecare român din Diaspora ar atrage către România un străin pe an, am avea un surplus de cel puțin 5 milioane de turiști. RePatriot Turism este o inițiativă care își propune promovarea României ca destinație turistică pe piața internațională și creșterea turismului de incoming cu ajutorul românilor de pretutindeni”.

Gala Top 100 români de pretutindeni, ediția a treia – premierea a 100 de personalități din toată lumea; în total, RePatriot a premiat 300 de românii care muncesc în străinătate, caracterizați drept „oameni pe care orice țară din lume ar fi mândră să-i aibă”. A participat primarul general al Bucureștilor nou ales, Nicușor Dan, el însuși un repatriat după ce a urmat studiile din Franța, care și-a exprimat întreaga disponibilitate pentru un parteneriat solid cu mediul de afaceri și oamenii cu expertiză din diaspora.

Marius Bostan: „Apreciem performanța excepțională a românilor de pretutindeni. Mii de români din diaspora sfințesc locul în care trăiesc și muncesc, oameni apreciați în țările de adopție. Avem nevoie de bune exemple, să ne mândrim cu ei și să ne întărim încrederea că vom reuși. Astfel, am continuat și anul acesta să-i cunoaștem și să-i premiem în cadrul galei Top 100 Români de Pretutindeni”.

Sesiunea finală – s-au tras câteva concluzii și s-a insistat asupra valorii adăugate pe care o aduc României românii de pretutindeni, în afara celor peste 100 de miliarde de euro estimați că au fost trimiși în România. Conectarea mai bună a fost identificată ca soluție pentru unirea românilor din toate colțurile lumii, RePatriot anunțând în premieră lansarea unei aplicații digitale speciale. Organizatorii au făcut un apel la implicare în procesul electoral pentru o mai bună reprezentare și participare cât mai mare prin înscrierea la votul prin corespondență, până în 22 octombrie.

Foto: RePatriot

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...