Revenirea economică se așteaptă să câștige viteză

Date:

Economia Chinei a înregistrat o creștere constantă în 2022, PIB-ul său atingând un nou nivel. Economia Chinei urmează să-și continue redresarea într-un ritm și mai rapid în acest an, deoarece consumul, serviciile și industriile emergente, cum ar fi vehiculele cu energie noi, se așteaptă să recapete un impuls puternic de creștere, potrivit economiștilor și analiștilor.

După ce a anunțat optimizarea măsurilor de control al COVID-19 pe 7 decembrie, China a observat mari organizații internaționale, bănci de investiții și consultanți ridicându-și
previziunile privind creșterea PIB-ului la aproximativ 5% în acest an, invocând o activitate economică mai puternică, deoarece fundamentele economice ale țării rămân solide și rezistente.

Consumul stimulează vigoarea economică

China se va concentra pe extinderea cererii interne și va acorda prioritate restabilirii și extinderii consumului în acest an, potrivit Conferinței Economice de Lucru, care a avut loc la mijlocul lunii decembrie. FMCG, divertismentul, cateringul, turismul, aviația și multe altele ar putea să se dezvolte remarcabil în 2023.

Analiștii Goldman Sachs au prognozat că consumul țării va crește cu aproximativ 7% în 2023, în timp ce rata șomajului este de așteptat să scadă, iar veniturile medii ar putea să se îmbunătățească în acest an – ambele contribuind la revenirea consumului.

Potrivit Ministerului Culturii și Turismului, vacanța din acest an din perioada Festivalului Primăverii a înregistrat 308 milioane de călătorii interne, în creștere cu 23,1% față de anul trecut, revenind la 88,6% față de nivelul din 2019. Veniturile din turismul intern au ajuns la aproximativ 375,8 miliarde de yuani (55,52 miliarde de dolari), în creștere cu 30% față de anul trecut, revenind la 73,1% din procentajul înregistrat în 2019, a adăugat ministerul.

Între timp, consumul de bunuri de uz zilnic și-a menținut o creștere constantă, veniturile din vânzările de mărfuri de bază, cum ar fi cereale, ulei și alimente au crescut cu 31,5% față de perioada Festivalului Primăverii din anul precedent.

Redresarea Chinei este importantă pentru corporațiile internaționale și pentru economia mondială.

Cu o redresare continuă și mai rapidă, China, a doua cea mai mare economie din lume, poate contribui major la economia globală.

Jenny Huang, director senior de cercetare corporativă în China la Fitch Ratings, a declarat: „China, ca cel mai mare centru de producție din lume, a creat un ecosistem foarte robust, care include un lanț de aprovizionare foarte cuprinzător și, de asemenea, o rețea de infrastructură foarte eficientă”.

Chen  Dong, șeful cercetării macroeconomice din Asia la compania financiară elvețiană Pictet Wealth Management, a declarat că îmbunătățirea economiei chineze va contribui la stabilizarea lanțurilor globale de aprovizionare.

China este un participant activ la globalizarea economică. În ultimele decenii, țara și-a deschis ușa mai larg către lumea exterioară și s-a opus unilateralismului și protecționismului. În 2022, valoarea comerțului exterior al Chinei cu mărfuri a atins un alt nivel maxim, ajungând la 42,07 trilioane de yuani (6,3 trilioane de dolari).

Preluat din CHINACTIV newsletter-ul ambasadei Republicii Populare Chineze la București (nr 4/ februarie/ 2023).

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...