Rezultate financiare pe Trimestrul IV pe Piețele externe: Sezon de raportări financiar extrem de volatil, corecții în sectorul de Tehnologie

Date:

Mare parte din companiile listate pe piețele externe au raportat deja rezultatele financiare. Pentru prima dată în multe trimestre, reacțiile piețelor au fost mixte. 

Deși raportările din SUA au fost majoritar pozitive, indicii americani au reacții instabile de la o zi la alta. Adrian Codîrlașu, Vicepreședinte CFA România spune că „piața americană a crescut mult și probabil trebuia o corecție. În plus, au apărut anticipațiile de majorare de rată de dobândă, deci bani mai scumpi, iar FED-ul a spus că va tipări mai puțin sau chiar va stopa tipărirea de bani. Companiile de tehnologie, cu excepția celor mari, nu generează profit. Start-up-urile care au avut creșterile acelea mari nu generează profit și, brusc, finanțarea devine mai scumpă pentru ele – de aici corecția. Companiile mari au scăzut și ele, dar nu atât de mult ca cele mici și fără profit. Profitabilitatea este esențială – o companie care poate să ducă mai departe șocul în preț, aceea poate să ne protejeze de inflație. Iar acelea au avut acum creșteri semnificative”. 

Liviu Moldovan, analist financiar cu experiență pe piețele externe, spune că asistăm la un fenomen pe care rareori l-a mai întâlnit: „În opinia mea, avem de-a face cu un sezon de raportări financiar extrem de volatil. În general, sectoarele mergeau la unison, însă acum am văzut diferențe mari între acestea. Anul acesta sunt foarte mari diferențe inclusiv între companii din același sector. Sectoarele care au avut foarte mult de beneficiat ca urmare a pandemiei sunt cele care au subperformat. De exemplu, companiile din zona de streaming. Inevitabil sectorul energetic a supraperformat. Însă eu nu aș face sector rotation acum, în sensul în care aș ieși din diverse active și să intru în energie”, precizează Moldovan. 

În ceea ce privește rezultatele din sectorul bancar, Moldovan vede o particularitate, în raportările la Q4: „Trebuie separată componenta de trading de cea de creditare. Au fost trimestre multe în care JP Morgan sau Goldman Sachs veneau cu rezultate foarte bune însă, cea mai mare din profitabilitate era asigurată din activitatea de trading, investițională, nu din cea de creditare. Ele pot să scape de una din probleme, pentru ca băncile întotdeauna s-au plâns de dobânzile negative. 10 ani de când în Europa se pune problema mai degrabă de deflație decât de inflație și în care ei s-au plâns de ce a făcut ECB. Mario Dragi, în tot mandatul său a venit cu măsuri și cu dobânzi negative, dar a introdus cont de divising pentru ECB la 4-5 ani de zile după ce americanii implementaseră același mecanism. Mai departe, Christine Lagarde, la rândul ei, a venit cu măsuri în timpul pandemiei ca nu cumva CPI-ul să treacă în zona negativă. Asta era principala problemă. Și băncile era întotdeauna supărate de faptul că orice depozit la Banca Centrală era mereu taxat, penalizat. Era expresia «Costa să ții bani la bancă!».

Vor scăpa de problema aceasta. O să fie dobânzi ceva mai mari, dar eu cred ca trebuie să fim mai atenți la partea de consum – cât de mult îi afectează pe cetățeni creșterea facturilor. La noi se face mult caz, însă în Germania sau Franța s-ar putea ca populația să aibă rezerve de bani sau salariile necesare să achite aceste facturi”, comentează Moldovan.

Care este sursa volatilității în piețe

L-am întrebat pe Liviu Moldovan de ce crede că avem reacții emoționale, cu creșteri și căderi de peste 20-30% într-o singura zi. Analistul spune ca „o mare parte dintre investitorii nou intrați în piețe odată cu pandemia – pentru că atunci a fost un mare influx de investitori în piață – deoarece stăteau acasă și nu aveau ce face, nu au avut de unde să acumuleze experiență necesară pentru a putea gestiona niște momente de acest gen. Iar acum, când apar tensiuni de acest gen în piețe, reacționează mai puțin rațional ci, mai degrabă, emoțional. Un șofer începător dacă merge cu 140 de km/h pe autostrada și se întâmplă ceva în fața, nu e vina lui ca nu o să aibă cea mai buna reacție…”, concluzionează analistul.


Earnings Report este un eveniment organizat cu sprijinul, Evisara.com (partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, România Durabilî, București Business, Prahova Business și Reușita TV (Parteneri media). 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...