Robot autonom donat de BCR Spitalului Universitar de Urgență București

Date:

Banca Comercială Română a donat Spitalului Universitar de Urgență București primul exemplar al robotului autonom MUV Smart, produs care va fi realizat în serie în România destart-up-ul Modulab, component al acceleratorul de Business BCR InnovX. Robotul este o platformă mobilă inteligentă de sterilizare fără contact, prin intermediul unei surse de radiație UVC, eficientă împotriva tuturor tipurilor de agenți patogeni, inclusiv a tuturor tipurilor de coronavirus cunoscute. Robotul este capabil să navigheze spații complexe evitând coliziunile, să detecteze prezența oamenilor pentru a-și dezactiva lămpile și care poate fi supravegheată și controlată și de la distanță prin intermediul unei aplicații Android.

Ionuț Stanimir, director de marketing și comunicare al BCR și co-fondator al acceleratorului BCR-InnovX: „Încă de la declanșarea primelor efecte ale pandemiei, ne-am propus să susținem eforturile echipelor medicale și ale populației în lupta cu noul coronavirus. BCR a donat și a facilitat, prin intermediul platformei Bursa Binelui, donațiile pentru proiecte care au sprijinit lupta împotriva Covid-19. Donarea robotului autonom MUV Smart, un produs inovator fabricat în România, se înscrie în această serie de demersuri și demonstrează, totodată, angajamentul nostru pentru programul Romania Tech Nation”.

Producția în serie a robotului a început cu ajutorul unei campanii de crowdfunding derulate în cursul lunii aprilie. Proiectul Modulab a fost asociat campaniei  #staycontactless derulate de George, prin care BCR a promis că, dacă va  convinge mai mult de 23.000 de oameni să dea share mesajelor de responsabilitate și distanțare socială din cadrul campaniei, va cumpăra primul robot autonom produs, pe care îl va dona unui spital din România.

Creatorii lui subliniază că „MUV Smart/Steriliser are capacitate totală de 5200W și o autonomie de minimum 5 ore, putând steriliza un spațiu de 30 metri pătrați în mai puțin de 10 minute. Robotul este dotat cu 20 de senzori diferiți care ajută platforma în navigarea autonomă a oricărui tip de spațiu, dar și în interacțiunea cu mediul. Fără a fi nevoie de a expune un operator uman la radiație, MUV Smart/Steriliser își configurează automat traseul cel mai eficient pentru dezinfectarea fiecărei incinte și poate reduce timpul de sterilizare al unui spațiu cu peste 30% față de dispozitivele care trebuie acționate manual. Mișcarea continuă a sursei de radiație UVC asigură o distribuție uniformă în toată incinta, acționând asupra suprafețelor, dar și a aerului. Utilizatorul poate vizualiza harta pe care o configurează cu ajutorul unei aplicații Android, poate prelua controlul asupra traseului și poate descărca un raport la finalul fiecărui ciclu de sterilizare. La începutul acestui an, laboratorul de cercetare și dezvoltare Modulab urma să lanseze o platformă mobilă autonomă destinată suportului logistic în fabrici, depozite și alte facilități cu spații mari. La începutul epidemiei, platforma a fost adaptată pentru sterilizare inteligentă. În prezent, Modulab produce două versiuni ale platformei mobile și două versiuni de robot autonom de sterilizare fără contact, toți roboții fiind fabricați în România. Compania a dezvoltat, de asemenea, un prototip de robot autonom de curățenie, care va intra în producție în toamna acestui an”.

Modulab a fost înființat de Paul Popescu, Matei Popescu și Ioana Calen „ca o platformă interdisciplinară între artă, design și tehnologie, unde tehnologia este folosită ca un mijloc de expresie pentru ideile inovatoare, pe o cultură a punerii în comun a informațiilor, rezultatelor și a cunoașterii. În ultima perioadă, proiectul s-a concentrat tot mai mult pe dezvoltarea de roboți autonomi”.

Acceleratorul BCR-InnovX este un proiect realizat în parteneriat cu UiPath, Microsoft, Modex, Startup Grind, Mindspace și European Center for Services Investments and Financing (ECSIF). BCR acoperă costurile pentru toate bursele alocate antreprenorilor din acest proiect, cursurile și costurile logistice.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lansarea unei noi game de PC-uri Maguay

Compania Maguay, caracterizată drept „cea mai veche companie...

Ziua Silvicultorului, marcată de Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația...

CCIR și Romanian Board of Trade Toronto susțin parteneriatul economic România-Canada

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

MET România, 15 ani de activitate pe piața locală de energie

Compania MET România, parte a grupului elvețian MET,...